2024. április 18., csütörtök

Lajkó Félix Kishegyes díszpolgára

Köszönő oklevél az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának és a Sportgalamb és Kisállattenyésztők Egyesületének

Két jeles napja van Kishegyesnek, az egyik a tavasz első napja, az újratelepítés évfordulója, az idén a 245. A másik jeles nap Szent Anna napja, a templombúcsú napja, amikor minden kishegyesi hazalátogat, bárhol is éljen a világban. A helyi közösség tanácsa tavaly kettéválasztotta ezeket az ünnepeket. Nem azért, mert vannak fontosak és kevésbé fontosak, hanem mert más a jellegük és a szerepük a falu életében. A búcsú a családról, a hazatérőkről, a kishegyesiekről szól, a mai nap pedig az összegezésről és a mai napon tüntetjük ki közösségünk kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjait, szervezeteit.

A fentieket ifj. Juhász Bálint, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke mondta pénteken este a falunapi ünnepségen, amelyen nyilvánosságra hozták a tanács március 6-i ülésének határozatát, miszerint a díszpolgári címet Lajkó Félix hegedűművésznek adományozták. A zenész, zeneszerző a kitüntetést egy későbbi időpontban veszi át elfoglaltsága miatt. A köszönő oklevelet, a helyi közösség másik rangos elismerését az idén a helybeli iskola kapta, amelyet az elmúlt években tehetségpontként regisztráltak és ennek megfelelően a diákjai évről évre kimagasló eredményeket érnek el a versenyeken és megmérettetéseken. A másik oklevelet a galambászok kapták, akik évek óta kimagasló országos eredményeket mutatnak fel. Az iskola nevében Molnár Márta és Hajvert Ákos, a sportgalambászok nevében Kátai Sándor, Kátai Csaba és Fekete Árpád vették át az elismerést.

Az ünnepségen jelen voltak a település testvértelepüléseinek képviselői: Békésszentandrás, Kelebia, Örkény, az erdélyi Simonyifalva és első ízben a Nógrád megyei Szanda küldöttségei, valamint Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Csíkos János tartományi ifjúsági és sportügyi segédtitkár és a község vezetői.

A falunapi program keretében szombaton este került sor Csernik Árpád: Van valami bejelentenivalója? – bácskai túlélőshow című monodrámájának ősbemutatójára is.

A kétnapos falunapi rendezvényekről bővebb beszámolót keddi számunkban közlünk.