2024. április 24., szerda

Megköszönték a támogatást az adai választóknak

A VMSZ helyi szervezete szerint a párt az elmúlt tizenegynéhány év legnagyobb választási sikerét érte el Ada községben

A Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete szombaton Adán sajtótájékoztatót tartott, amelyen dr. Tóth Barna Elvira elnök és Világos Tibor elnökhelyettes, valamint Gecse Attila köztársasági képviselőjelölt megköszönte a választóknak a március 16-ai köztársasági parlamenti választáson tanúsított támogatást, majd értékelték a választási eredményeket. Dr. Tóth Barna Elvira elmondta, hogy hat képviselőt sikerült bejuttatni a szerbiai parlamentbe, ahol így frakciót alakíthat a VMSZ. Kiemelte, hogy Ada községben a VMSZ győzelmet aratott, miután 3654 szavazattal megszerezte a voksok 46, 6 százalékát.

Ez az eredmény megerősítette azt, hogy a VMSZ-t támogatja a vajdasági magyar közösség. Külön örülök annak, hogy Ada község magyar ajkú lakossága is megérezte a választás fontosságát, és a többség tudta, hogy melyik pártra kell szavazni, melyik párt az, amelyik képviseli az érdekeit – közölte dr. Tóth Barna Elvira.

Gecse Attila köztársasági képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy a VMSZ volt az egyetlen párt, amely 250 magyar jelöltet indított a listáján. Mint mondta, a VMSZ eredményesen szerepelt a köztársasági parlamenti választáson, kivált Ada községben, ahol a megszerzett szavazatok száma magáért beszél. Világos Tibor, a községi szervezet elnökhelyettese elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség 2000 óta, amikor a párt a DOS nagykoalíció részeként indult a választáson, nem kapott annyi szavazatot Ada községben, mint a március 16-ai választáson. Világos Tibor bírálta és pontatlannak nevezete Ada község választói névjegyzékét. Mint mondta, a választói névjegyzékben hivatalosan 16 155 személy szerepel, de szerinte ez túl sok, számításai alapján legfeljebb 14 000 személy lenne az elfogadható. Miután a 2011-es népszámlálási adatok szerint Ada községben összesen 16 991 lakost tartanak nyilván, közülük körülbelül 500-an külföldön dolgoznak, valamint a kiskorú személyek száma is 2500 fő körül alakul.