2024. április 18., csütörtök

Vári Attila Zentán!

Pénteken dél körül rangos vendég érkezett tájainkra: Vári Attila olimpiai bajnok látogatott Zentára és Csókára, majd az észak-bácskai városban élménybeszámolót tartott karrierjéről, a vízilabdáról.

Attila öccsével, a szintén pólós Lászlóval és Petővári Zsolt egykori magyar válogatottal érkezett meg. Petővári „előnyben” volt, mert ő már járt Zentán, amikor a helyi pólós klub a 75. születésnapját ünnepelte, s vele meg Kósz Zoltánnal a helyiek legyőzték Szerbia ifjúsági válogatottját. A Vári testvérek azonban „készültek”, hiszen interneten utánanéztek a „dolgoknak”, így pontosan tudták, mit szeretnének megnézni. Először Ceglédi Rudolf zentai polgármesterhez vezetett az útjuk, ahol a politikus Kosiczky András helyi sportfelelőssel vázolták a zentai sport eredményeit és szükségleteit, majd Csókán Balázs Ferenc polgármester látta vendégül őket, viszonzásul a tavaly novemberi, pécsi látogatásért, amikor az észak-bánáti kisközség vezetője a Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság döntőjére látogatott el. Csókán megtekintették a Móra Ferenc Művelődési Egyesület felújított épületét, majd Váriék a Zenta Vízilabdaklubba látogattak el, ahol előbb Tóth László vezetőedzővel, valamint Kincses Krisztinával, a női csapat kapitányával beszélgettek el. A neves vendégek azután a medencéket is megnézték, s megismerkedtek az utánpótlással, akik nagy áhítattal hallgatták Attila szavait.

Az élménybeszámolóra a zentai városháza dísztermében került sor, ahol a kétszeres olimpiai, világ-és Európa-bajnok játékos elmesélte a kezdeteket, a páratlan válogatottéveket, s azt az időszakot is, amikor csapatának, a Honvédnak nem volt párja a világon. Mivel az élménybeszámolóra gyerekek is kíváncsiak voltak, a számukra az volt az üzenet, hogy a sportolás mellett nem szabad elhanyagolni a tanulást sem, mert a sportpályafutásnak bizony egyszer vége szakad.

Attila azt követően a háromszoros olimpiai bajnok magyar csapat plakátját dedikálta az ottaniaknak, többek között Táborosi László helyi sporttörténésznek, aki meg a könyvei közül Zenta sporttörténetével is megajándékozta.

Váriék ezenkívül meglátogatták a színház- és a tűzoltólaktanya épületét, röviden megismerkedtek Zenta történetével, s elmondták, nagyon jól érezték magukat nálunk, így biztos, hogy a közeljövőben ismét eljönnek.