2024. április 24., szerda

Kiosztották az idei Podolszki-díjakat

Zentára került az első díj – Tartalmas program előzte meg a díjátadót – Csökken a beérkező pályaművek száma – állítja a zsűri egyik tagja

Az idei Podolszki publicisztikai pályázatra 13 pályamű érkezett be, ami babonán túl is figyelmeztető szám – mondta Sándor Zoltán, az írásokat elbíráló zsűri egyik tagja. A mondat pedig szombaton este, a bácsfeketehegyi színházteremben hangzott el, a XVII. Podolszki József Irodalmi Emléknap gálaműsorán. A Tomek Viktor, Csordás Katalin és Sándor Zoltán összetételű zsűri ez alkalommal Urbán Anikónak (Zenta) ítélte oda a pályázat első díját az Átlátszó című tárcájáért. A második díjat Pató Angéla (Topolya) kapta, Az igazat mond, ne csak a valódit című interjújáért, a harmadik pedig Zsoldos Bence (Kishegyes) lett, az Ott, az altató daloktól ringó bölcsőnél című írás szerzője. A Képes Ifjúság különdíjában Kancsár Izabella (Óbecse) részesült az Interjú a lakótársaimmal című pályaműért, a Hét Nap különdíját pedig Balog Anikó (Szabadka) kapta Ko(ó)rkép című glosszájáért.

Sándor Zoltán a díjátadás előtt elmondta, hogy az idei pályázatra kevés írás érkezett be.

– A beérkező pályaművek száma csökkenő tendenciát mutat, ami elsősorban a pályázat kiíróit kényszeríti valamilyen lépésre. Zárójelben jegyzem meg, hogy más pályázatoknál is hasonló a helyzet. Ez a jelenség szerintem azzal magyarázható, hogy azok, akiket egyszer-kétszer díjaznak, a következő években már nem indulnak az adott pályázaton és nehéz évente 3-4 új tehetséget felfedezni – mondta Sándor, majd arról is szólt, hogy a beérkezett pályaművek minősége között nagy különbség mutatkozott.

– A beérkezett pályamunkák egy része minőségi tekintetben jócskán kifogásolható. Szerencsére a díjazott írások teljes mértékben igazolják ennek a publicisztikai pályázatnak a létjogosultságát – hangoztatta a zsűritag.

A pályázat nyerteseinek ez alkalommal Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke, Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke és Hallgató Imre, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke adták át a díjakat. A különdíjakat Tomek Viktor és Sándor Zoltán adták át.

A publicisztikai pályázat díjátadását Tóth Péter és Hajvert Ákos, Radnóti-díjas szavalók Nem mondhatom el – ismerős versek című verses összeállítása előzte meg. Az összeállítás ismert magyar költők verseit vonultatta fel, a két ismert szavaló sajátos feldolgozásában.

A XVII. Podolszki József Irodalmi Emléknap keretében, a gálaműsort megelőzően sor került Podolszki József, dr. Vajda Gábor, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjainak megkoszorúzására. Ugyancsak megkoszorúzták a Kultúrotthonban lévő Podolszki József-emléktáblát, ahol Gobby Fehér Gyula, ismert író mondott ünnepi beszédet. Az emléknap programjába tartozott még 4 fiatal vajdasági képzőművész: Klájó Adrián, Szetni Lilla, Tóth Alisa és Vass Szabolcs tárlatának megnyitója is. A tárlatot Boros György képzőművész nyitotta meg. Ezt követően került sor a Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből című könyv harmadik kötetének a bemutatójára. A kiadványt Sárközi Ottília és Kórizs József szerzők mutatták be, valamint Bordás Győző, író, szerkesztő és Orosz Attila református esperes méltatták.