2024. március 29., péntek

Egy török F–16-os lelőtt egy szíriai MiG–23-ast

„Ha megsérted a légterünket, akkor mi nagy pofonnal válaszolunk” – kommentálta az esetet Erdoğan

Tegnap egy török F–16-os vadászgép a két ország közös határánál – ahol harmadik napja folynak harcok a szíriai kormányerők által ellenőrzött utolsó átkelőhelyért – lelőtte a szíriai légierő egyik vadászgépét, egy orosz (azaz még szovjet érából származó) MiG–23-ast.

Archív felvételen egy török Sólyom (azaz Falcon F–16-os) a kelet-törökországi İncirlik légibázis felett  (Fotó: Beta/AP)

Archív felvételen egy török Sólyom (azaz Falcon F–16-os) a kelet-törökországi İncirlik légibázis felett (Fotó: Beta/AP)

Ankarai illetékes források szerint a repülőgépet azután támadták meg, hogy az Yayladağınál, a kaszabi átkelőtől keletre „átlépte” a közös határt. Eszerint két szíriai MiG repült a térségben, de miután egyikük figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, az F16-os egy rakétát lőtt ki rá, amelytől a gép kigyulladt, majd a határ szíriai oldalán lezuhant.

Damaszkusz elítélte a támadást, és példátlannak, indokolatlannak minősítette a „török agressziót”. Recep Tayyip Erdoğan török kormányfő a helyhatósági választásokat megelőző kampány során támogatóihoz szólva úgy fogalmazott, hogy „F–16-osaink felszálltak, és lelőtték a gépet. Hogy miért? Mert ha te megsérted a légterünket, akkor mi nagy pofonnal válaszolunk.”