2024. április 25., csütörtök

Šarić tagadta a vádakat

A vádlott nevetségesnek nevezte az ellene felhozott vádakat és megdicsérte a börtönszakácsot

Az ellenem felhozott vádakat hazugságoknak tartom, amelyek csak arra jók, hogy elfedjék a volt rezsim tolvajlásait, jelentette ki a hétfői bírósági tárgyaláson a múlt héten letartóztatott Darko Šarić. Értetlenségét fejezte ki az ellene folyó uszítás kapcsán, hozzátéve, hogy „egy hangyát sem taposna el”. Szavai szerint befolyásos és gazdag emberek társaságában mozgott és üzletelt.

– Most ők ott vannak, én meg itt. Az egész olyan, mint amikor egy amerikai filmben felülteik az embert, de remélem, a film végére bebizonyosodik, hogy ártatlan vagyok – mondta Šarić.

A vagyonával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy „már” nincs vagyona, majd az ezt követő kérdésre, hogy akkor ki tartja el, azt felelte, hogy az állam.

– Ha már szóba került, meg kell dicsérnem a börtön szakácsát – tette hozzá a gyanúsított.

A bíró megkérdezte Šarićtól, hogy kézhez kapta-e a vádiratokat, amire a vádlott azt felelte, hogy mindegyiket, sőt olyan sok volt belőlük, hogy két börtönőrnek kellett bevinnie őket a cellájába. A főtárgyalás szabályzata szerint megkérdezték tőle, hogy érti-e, hogy mivel vádolják őt: – Értem, és már csak azon csodálkozom, hogy még nem vádolnak földrengés okozásával is – válaszolt Šarić.

Személyes adatainak ismertetésekor kijelentette, hogy szerb állampolgár és öt évvel ezelőtt szlovák állampolgár is volt, de nem tudja, hogy jelenleg megvan-e még a szlovák állampolgársága. Ezt követően az ellene folyó eljárást újfent a volt rezsim ügyletének nevezte, kiemelve, hogy az ügyész azt képzeli magáról, hogy „Sherlock Holmes”.

– Nevetséges. Szerbián kívül egyetlen egy ország, még Brazília, Olaszország, de még Argentína sem vádolt meg kokaincsempészettel. Az ügyész azt képzeli saját magáról, hogy ő Sherlock Holmes, holott a kábítószer nem az enyém volt, ez az egész a volt rezsim sara. Sok mindenről mesélhetnék, de most inkább egyetlen egy kérdésre sem válaszolok. Az ügyész akár az utcáról is behurcolhat tanúkat, nem írok alá semmilyen beismerő vallomást. Hozzák be azokat a személyeket, akik ellenem vallottak és kérdezzük meg tőlük, hogy miért csinálnak belőlem állami ellenséget – hangsúlyozta Šarić, majd szégyenletesnek nevezte az ellene felhozott pénzmosási vádakat.

Darko Šarić bírósági meghallgatását nagy sajtóérdeklődés övezte. A főtárgyalás kezdetén felolvassák a vádiratot, majd a vádlott kifejti a váddal kapcsolatos álláspontját – vagyis, hogy elismeri, vagy tagadja-e az ellene felhozott hat összekapcsolt vádirat vádpontjait, de a bíróság rákérdez arra is, hogy a vádlott érti-e, hogy mivel terhelik az eljárás során. A vádlott csak ezt követhetően mutathatja be a védelmét.

Šarićon kívül a Džoniként emlegetett Nikola Dimitrijević is most először jelent meg a bíróság előtt az ügy kapcsán. Dimitrijevićet azzal terhelik, hogy Šarić egyik munkatársa volt a Brazíliából történő drogcsempészet során. Ő három évi bujkálás után most 200 000 eurós óvadék ellenében védekezhet szabadlábon, a bíróság pedig deaktiválta az elleni szóló elfogatóparancsot.

Noha a hat kapcsolódó vádirat Šarić drogbandájának 39 tagját érinti, a vádlottak padján Šarićon és Dimitrijevićen kívül 12 személy ül majd, mert 15-en még mindig szökésben vannak, a 2010-ben kiadott első vádemelés óta, amelyben több mint 2 tonna kokain csempészettével terhelték őket. Kilencen beismerték bűnösségüket, őket a 2012-ben indított bűnvádi eljárásban a bíróság 2-től 10 éves börtönbüntetésig terjedő szabadságvesztésre ítélte. Három személy vádalkut kötött: Radan Adamović, Nebojša Joksović és Draško Vuković. Őket a bíróság nem fogja elítélni az ellenük felhozott vádakban. Beismerő vallomást Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović és Miloš Krpović tett.

A különleges ügyészség tavaly áprilisban a Šarić és bandája ellen egy második, 6 egyesített vádirattal rendelkező eljárást indított, amelyben 5,7 tonna kokain Dél Amerikából Európába való csempészetével és 25 millió euró Szerbiában történt tisztára mosásával vádolják őket. Jelenleg szökésben Rodoljub Radulović, másnéven Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković és Nebojša Sretenović van. A klánvezér elleni eljárást óriási érdeklődés övezi, ugyanis a szakértők szerint nyilvánvaló, hogy Šarić politikai segítség nélkül nem terjeszkedhetett volna a Balkánon.

Mint ismeretes, a negyvennégy éves, pljevljai születésű Darko Šarić 2009 októberében került a sajtó célpontjába, amikor is az uruguayi rendőrség lefoglalt 2,8 tonna kokaint egy brit zászló alatt hajózó jachton Montevideo közelében. A Šarić szervezésében útnak indított szállítmánynak állítólag Európába kellett volna megérkeznie. A szállítmányt a BIA, az USA Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) és az uruguayi rendőrség közös, a Balkáni harcos fedőnevet viselő akciója során foglalták le.

Ezt követően más dél-amerikai országokban, valamint Olaszországban is foglaltak le a Šarić-klánnal összefüggésbe hozható kokainszállítmányt. A szerbiai és a külföldi hatóságok szerint Šarić bandájának több mint száz, a volt Jugoszlávia területéről, európai és dél-amerikai államokból származó tagja volt. A drogot – általában kokaint – Dél-Amerikából Dél-Afrikába szállították, majd pedig Olaszországon keresztül más európai államokba „terítették”. A bandára nem volt jellemző a fegyveres leszámolás, ám a szerbiai hatóságok szerint Šarić Pljevlján egy modern diszkóklub tulajdonosa volt egykor, valamint üzemagyagtöltő állomásai és más üzleti érdekeltségei is voltak. Szerbia és ezen belül Vajdaság több városában lévő vagyonának jelentős részét 2010-ben elkobozták: Újvidéken egyebek mellett a Sečuan kínai éttermet, a Lipa és a Dunavska Oaza éttermeket, valamint a Venac falatozót, Belgrádban hat lakást, Zlatiboron pedig egy üdülőt koboztak el. Családtagjai nevén szintén több ingatlan volt, ezeket úgyszintén elkobozták.

A szabadkai Patria Hotelt és a palicsi Prezident Hotelt, valamint a szabadkai Bécsi Éttermet szintén elkobozta az állam, bár ezek nem közvetlenül Šarić nevén voltak, hanem a budvai Blažo Dedić tulajdonában álló Maestraltours vállalatnak a tulajdonát képezték, amelynek viszont a Mat company pljevljai bejegyzésű vállalat lett később a társtulajdonosa. Ez utóbbi vállalatot Darko Šarić alapította, fivére, Duško, pedig az egyik társalapító volt. Két nappal a Balkáni harcos fedőnevű akciót megelőzően Darko kilépett a vállalatból. Egyébként Duško a Mat companyben elkövetett visszaélések miatt éppen börtönbüntetését tölti Bijelo Poljéban. Darko Šarićot 1988-ban 18 évesen ékszerlopás miatt vették őrizetbe. Legközelebb 1992-ben, majd 1994-ben ítélték el, ezúttal négyéves börtönbüntetésre. Hamar szabadult, de 1996-ban négy, 1998-ban pedig két, majd még ugyanebben az évben három hónapot kapott.