2024. március 29., péntek

Őszig fölújítják a Batinai Ütközet Emlékmúzeumát

Hatmillió dináros tartományi beruházásból újul meg Bezdánnál a Duna partján álló emlékmúzeum. A rekonstrukciós munkálatok június végén, július elején kezdődnek, és a létesítmény novemberig funkcióba kerül, amikor a batinai ütközetre emlékeznek 70 év távlatából.

– A Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság eddig hatmillió dinárt hagyott jóvá a Batinai Ütközet Emlékmúzeumának szanálására. Az ütközet 70. évfordulójára idén november 11-én emlékezünk, addigra mindennek készen kell állnia – mondta Branimir Mašulović, a zombori Városi Múzeum igazgatója, aki az emlékmúzeum működése idején annak vezetője volt.

Az évtizedek során lepusztult épületen teljesen föl kell újítani a tetőt, az ablakokat és a homlokzatot, belül kicserélni az elektromos és vízvezetéket, valamint vissza kell állítani az állandó kiállítás anyagát, valamint rendezni a múzeum környékét. A múzeum Milorad Berbakov tervei alapján 1975-ben épült. Immár közel két évtizede üresen és elhagyatottan áll. Rég kilopták belőle a hőtároló kályhákat, a vezetékeket és fém anyagokat, az épületben se áram, se víz nincsen, a mellette lévő 3,5 hektáros emlékkertből még a betonkockákat is ellopták, a kertet fölverte a gaz. A kiállítási anyagot viszont még időben sikerült megmenteni.