2024. április 18., csütörtök

Költséges választási kampány

TSZ: A politikai pártok ismét többet költöttek, mint amennyit az államtól és a támogatóiktól kaptak

Bár az idei, rendkívüli köztársasági parlamenti választások kampánya rövidebb volt, mint a két évvel ezelőtti parlamenti választásoké, a politikai pártok szinte ugyanannyi pénzt költöttek el, mint 2012-ben, olvasható a Transzparens Szerbia (TSZ) pénteki közleményében.

Legtöbbe a televíziós hirdetések kerültek, erre a Szerb Haladó Párt nagyjából 4 millió eurót költött. A Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbia Egyesült Régiói, a Liberális Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt pedig egy-egy millió eurót fordított a televíziós hirdetésekre. Belgrádban elhelyezett óriásplakátokra 2 millió eurót költöttek a pártok, az állami frekvenciával rendelkező televízióállomások adásában sugárzott reklámokra pedig 11 millió eurót.

A TSZ szerint egyes állami tisztségviselők a kampány során visszaéltek funkciójukkal. Az is megtörtént, hogy bizonyos állami tisztségviselő ugyanazon látogatás alkalmával állami tisztségviselőként és politikai pártjának funkcionáriusaként is szólt az egybegyűltekhez. A kampány idejében az állami tisztségviselők kilenc és félszer több alkalommal vettek részt különböző népszerűsítő tevékenységekben – gyárak és különböző intézmények látogatása, fejlesztési tervek bemutatása és megállapodások aláírása – mint tavaly az évnek ugyanebben az időszakában. A TSZ szerint az ilyen jellegű szereplés elsősorban Zorana Mihajlović energetikai miniszterre, az SZHP alelnökére, valamint Goran Vesićre, a Belgrádot átmenetileg irányító szerv titkárára volt jellemző.

– A TSZ által azonosított kiadások jóval meghaladják azt az összeget, amelyet a választásokon induló listák az állami költségvetésből kaptak – 8,9 millió dinár listánként –, valamint a támogatóktól kapott összegeket. Ezért feltehetőleg idén is az történik, mint a korábbi választások után: a többletkiadásokat vagy hitelekből, vagy olyan állami támogatásokból fedezik majd a pártok, amelyekre a választásokat megelőzően nem számíthattak – értékelte a TSZ.

A szervezet illetékesei az arra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban elmondták: nincsenek olyan értesüléseik, amelyek igazolnák azokat az állításokat, hogy a kampányban Miroslav Mišković, a Delta holding tulajdonosa és Darko Šarić drogbáró pénzét is költötték volna a pártok.