2024. április 25., csütörtök
VMSZ-KÖZLEMÉNY

Szabadkára látogat Orbán Viktor

„Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke meghívására 2014. március 28-án Szabadkára látogat Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke. A látogatáson találkozik a VMSZ elnökségének tagjaival, leleplezi a Svetozar Marković Gimnázium előtt Kosztolányi Dezső egészalakos szobrát, majd részt vesz a Vajdasági Magyar Képtár megnyitó ünnepségén. A képtár kialakítását a Magyar Kormány 60 millió forinttal támogatta. Az eseményt méltatja, és a kiállítást megnyitja Bela Duranci, művészettörténész, a Vajdasági Magyar Képtár megálmodója.

A látogatás keretében Orbán Viktor Miniszterelnök találkozik a szabadkai Zsidó Hitközség vezetőségével és megtekinti a Zsinagógát.

Mint ismeretes, a Kosztolányi Dezső Emlékpark kialakítása, a Gimnazista elnevezésű szobor, amely Szarapka Tibor szobrászművész alkotása valamint a Vajdasági Magyar Képtár és kiállítás újbóli felállítása a Magyar Nemzeti Tanács nemzetileg kiemelt jelentőségű projektuma, amely megvalósulását teljes egészében a Magyar Kormány finanszírozta. A szabadkai Zsinagóga pedig, mint a vajdasági magyar kulturális örökség része szerepel a Magyar Nemzeti Tanács, Hagyatéki Bizottsága által összeállított örökséglistán” – olvasható a VMSZ pénteki közleményében.