2024. április 19., péntek

A jövő héten indulnak az egyeztetések

Egyelőre nem tudni, kinek kínálnak fel kormánykoalíciós megállapodást a haladók – Zorana Mihajlović szerint a választást egyedül a programcélok befolyásolják

A köztársasági parlament új összetételében valószínűleg 12 képviselőcsoport is helyet foglal majd, annak ellenére, hogy – a kisebbségi pártoktól eltekintve – mindössze négy lista jutott be a képviselőházba. A legnagyobb, 138 tagú frakcióval a Szerb Haladó Párt rendelkezik majd. Közöttük lesznek a Szocialisták Mozgalmának képviselői is, akik ha akarnának, sem tudnának külön frakciót képezni, mivel csak négyen vannak. A Szerb Haladó Párt vezette választási listán bejutott Szerbiai Szociáldemokrata Párt önálló képviselőcsoporttal fog rendelkezni, erősítette meg Rasim Ljajić, a párt vezetője. Tíz helyet kapnak. A Velimir Ilić vezette Új Szerbia hat helyet kap, és szintén függetleníti magát az SZHP-től, ahogyan a Vuk Drašković vezette Szerb Megújhodási Mozgalom és az Olgica Batić vezette Szerbiai Kereszténydemokrata Párt koalíciója is, melynek öt képviselőhely járt a haladókkal kötött megállapodás értelmében. Az Új Szerbia tisztségviselője már meg is erősítette mindezt: Dubravka Filipovski azt mondta, hogy az önálló frakció biztos, annak vezetőjéről azonban csak később, a parlament megalakulásáig döntenek.

A legnagyobb, 138 tagú frakcióval a Szerb Haladó Párt rendelkezik majd a parlament új összetételében (Fotó: Beta)

A legnagyobb, 138 tagú frakcióval a Szerb Haladó Párt rendelkezik majd a parlament új összetételében (Fotó: Beta)

Ehhez hasonló sorsra jut majd a Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció is. A szövetség alappillérét képező szocialistáknak 25 hely marad, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának 12, az Egységes Szerbiának pedig 7 mandátuma lesz.

A Demokrata Párt listáján parlamentbe jutott képviselők egységesek maradnak, a DP frakciója 19 mandátumot számlál. Az Új Demokrata Párt esetében mindez nem mondható el, s már biztosra vehető, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egy hatfős frakciót tudhat majd magáénak.

A kisebbségi pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek lesz a legszámottevőbb frakciója hat képviselővel. Riza Halimi albán képviselő az eddigiekben önállóan tevékenykedett, most azonban megvan az esélye annak, hogy a Demokratikus Tevékenység Pártja közösen alakítson ki egy új képviselőcsoportot Sulejman Ugljanin Demokratikus Akciópártjával. Halimi pártjának két, Ugljanin pártjának pedig három képviselője jutott be a március 16-i rendkívüli választások után a parlamentbe.

MINISZTERNEK LENNI A NAP 24 ÓRÁJÁBAN

A frakciók tehát lassan körvonalazódnak, a hatalmi koalíció felépítése azonban továbbra sem teljesen ismert. Slavica Đukić-Dejanović leköszönő egészségügyi miniszter, az SZSZP alelnöke közölte, hogy az eddigiekben semmilyen egyeztetések sem voltak pártja és az SZHP között a kormány megalapításáról. Dragan Marković Palma is azt mondta az újságírók kérdésére válaszolva, hogy mostanáig senki sem kereste fel a koalíciót kormányalakítási megbeszélések szándékával.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője várakozásának adott hangot, hogy a jövő hét folyamán megkezdődnek az egyeztetések pártja és a haladó párt között. Mint mondta, a VMSZ-t nem a tisztségek érdeklik, hanem az, hogy programjának egyes részei a jövőbeli kormányprogram részét képezzék. A Danas napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy pártja senkit sem próbál zsarolni, s előbb mindenképp szeretnék látni a leendő kormány céljait.

Pártok és pártvezérek

Đorđe Vuković, a Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) programigazgatója a B92 Mutatóujj című közéleti műsorának vendégeként arról beszélt csütörtökön, hogy Szerbiában nincsenek valódi politikai pártok, hanem olyan szervezetek léteznek, amelyek csupán bizonyos egyének érdekeit szolgálják. Meggyőződése szerint ezen a téren valószínűleg csupán három évtized múlva lesz valamiféle változás. A fiatal demokráciák megszokott problémájaként kell tekintenünk erre a jelenségre – állapította meg. Véleményének adott hangot, hogy a pártelnökök választási kudarc utáni távozásai sem változtatnak a helyzeten, s mint mondta, nem gondolja azt, hogy Mlađan Dinkićnek vagy Vojislav Koštunicának a lemondása új irányvonalat teremtene a hazai politika színterén. Vuković szerint ezekben az esetekben is személyes döntésekről lehet beszélni, melyeket a politikával való elteltség, de az életkor is eredményezhetett.

A témával kapcsolatban Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke is nyilatkozott. Arról beszélt, hogy a kormányalakítással kapcsolatos első egyeztetésekre a hét végén vagy a jövő hét elején kerül sor. Mint mondta, a haladók a kormányra váró teendők alapján fogják megválasztani a leendő koalíciós partnereket, ezt a programot veszik majd alapul. A koalíciós tárgyalások előtt elnökségi és főbizottsági ülést is tartanak majd, egyiket sem tűzték azonban mindeddig napirendre, bár Mihajlović szerint ez csupán napok kérdése. Közölte, hogy még nem tudni, hány minisztériuma lesz az új kabinetnek, de számára nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy a vezetőség működőképes és hatékony legyen. Olyan személyeket jelölnek majd ki a tárcák élére, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak a feladatok ellátására – magyarázta. A következő kormány munkáját egyedül a programcélok definiálják majd, pontosan meg lesz ugyanis határozva, melyik munkát mennyi időn belül kell elvégeznie – tette hozzá.

Alakulóban az ÚDP tartományi frakciója

Janko Veselinović, az Új Demokrata Párt tisztségviselője bejelentette, hogy a Tartományi Képviselőházban néhány képviselő ki fog lépni jelenlegi frakciójából, és hamarosan létrehozza az ÚDP tartományi képviselőcsoportját. Nem pontosította, hogy hány képviselőről van szó, s hogy melyik pártnak fordítanak hátat a közeljövőben. Hozzátette, hogy az ÚDP nem fog törekedni a jelenlegi vajdasági hatalmi koalíció megdöntésére. Mint ismeretes, a Demokrata Pártnak jelenleg 58 mandátuma van a vajdasági parlamentben, a 120 képviselőhely csaknem felét magáénak mondhatja.

Rasim Ljajić, az SZSZDP elnöke továbbra is azon a véleményen van, hogy nem kíván tagja lenni egy olyan kormánynak, amelyben Sulejman Ugljanin is helyet kapna. Semmilyen feltételek között sem hajlandó módosítani korábbi álláspontján – erősítette meg újságíróknak nyilatkozva. Közölte, hogy Ugljanin pártjának egész választási kampányát arra építette, hogy a haladókat, Ljajić koalíciós partnereit csetnikeknek nevezte, akiket felelősség terhel a sandžaki bosnyákok lemészárlásáért. Mint azt az SZSZDP elnöke kifejtette, nincs rendjén, hogy Ugljanin az egyik nap még ilyen állításokkal kampányol, másnap pedig már a kormánybeli tagság várományosaként tetszeleg a közvéleményben.