2024. április 26., péntek

Találgatások a Šarić-üggyel kapcsolatban

Megtörténhet, hogy az 5,7 tonna kokain csempészésével vádolt drogbárónak vádalkut ajánl fel az ügyészség

A Večernje novosti belgrádi napilap értesülései szerint Darko Šarić drogbáró már alig várja, hogy elárulja, mely szerbiai politikusokkal működött együtt. A lap tudni véli, hogy Šarić úgy érzi, ezek a politikusok elárulták, és miattuk került végül a hatóságok kezére. Állítólag két politikusról van szó, egyikük 2008 és 2012 között volt az államhatalom képviselője, a másik pedig most is a hatalomból politizál. A Novosti értesülései szerint Šarić kedden a Podgorica és Belgrád közötti úton a repülőgépen megjegyezte: nem feledheti, hogy ezek a politikusok mit tettek vele. A szóban forgó napilap azt is tudni véli, hogy Šarić Venezuelából repült Podgoricába egy svájci, Bázelban bejegyzett vállalat repülőgépével.

Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész szerint is az a legfontosabb, hogy Šarić valljon a politikummal ápolt kapcsolatairól. Az ügyészség egyébként kész vádalkut felajánlani az 5,7 tonna kokain és legalább 22 millió euró Szerbiában történő tisztára mosásával vádolt drogbárónak, mondta Radisavljević.

– Formálisan és jogi szempontból semmi akadálya annak, hogy vádalkut kössünk a vádlottal. Ebben a pillanatban azonban korai lenne erről nyilatkozni, hiszen nem tudjuk, hogy Šarić hogyan és mivel fog védekezni. A védett tanú státuszát nem nyerheti el, de az ügyészség vádalkut ajánlhat fel, amennyiben Šarić elismeri bűnösségét. Az ügyészség munkatársai közül eddig senki nem beszélgetett a vádlottal, először hétfőn, március 24-én fogunk vele találkozni. Tanúként is kihallgatjuk a Branko Lazarević ellen hivatali titkok kiszivárogtatása miatt indított vizsgálati eljárásban – magyarázta Radisavljević.

Bár Radisavljević azt mondta, hogy az ügyészség munkatársai közül senki nem találkozott és beszélgetett Šarićtyal, a Naše novine belgrádi napilap mégis azt állítja, hogy a drogbáró már át is adta a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészségnek azokat az adathordozókat, amelyeken bizonyos szerbiai politikusokkal folytatott beszélgetései, találkozóinak felvételei találhatóak. A Naše novine szerint ezekből a felvételekből végre kiderül, hogy a szerbiai politikusok, állami tisztségviselők közül ki segítette Šarićot abban, hogy Szerbiában üzleteljen és vállalatokat vásároljon fel. A drogbáró állítólag a valamikori belgrádi Code étteremben, valamint belgrádi villájában találkozott a politikusokkal. Nikola Selaković igazságügyi miniszter már korábban megerősítette: valóban lehetetlen, hogy valaki több millió euróval Szerbiába jöjjön, az illegálisan szerzett pénzt megpróbálja törvényes utakra terelni, és ezt senki ne vegye észre, senki ne tegyen fel kérdéseket.

A repülőgép, amellyel Podgoricába érkezett, szintén piszkálja az újságírók fantáziáját. Egyes médiumok fényképeket is közöltek az állítólagos repülőgép belteréről. Állítólag egy Gulfstream G550 típusú repülőgépről van szó, amely a megerősítetlen állítások szerint a bázeli Jet Aviation magán-légitársaság gépe. A repülőgépet állítólag törölték a nemzetközi repülőgépjáratok jegyzékéből, egyetlen adat sem bizonyítja, hogy Šarić honnan, milyen géppel érkezett Podgoricába. Az is kiderült időközben, hogy Šarić édesanyja adott felhatalmazást Radoslav Baćević ügyvédnek, hogy védje fiát.

Az ügy a régió többi országában is hatalmas médiaérdeklődésnek örvend. A horvát sajtó arról ír, hogy a drogbárónak a szerben és a szlovákon kívül horvát útlevele is volt, valamint Horvátországban is vásárolt ingatlanokat, tisztára mosva ezzel a kokain eladásából származó pénzét. Šarić Rovinjban egy valamikori munkásüdülőt vásárolt meg.

A szlovén sajtó pedig arra emlékeztet, hogy Šarić Szlovéniában is megjelent beruházóként. Jakob Demšar, a szlovén bűnügyi rendőrség valamikori vezetője szerint Szlovénia még mindig paradicsom azok számára, akik törvénytelen úton szerezett pénzüket szeretnék tisztára mosni.

– Nem egyszer megtörténik, hogy nyugdíjasok, pincérek vagy taxisofőrök vásárolnak meg vállalatokat, és amikor arról kérdezik őket, hogy honnan volt erre pénzük, általában azt válaszolják, hogy külföldön keresték meg. A törvénytelenül szerzett pénz esetében mindig a „legalizálás” a legnehezebb – fejtette ki Demšar, aki úgy véli, nagy a valószínűsége annak, hogy Šarić egy enyhébb büntetés fejében vádalkut köt az ügyészséggel, és azt is elárulja, hogy Szlovéniában milyen üzleti érdekeltségei voltak.

Egyébként a Balkáni harcos fedőnevű, nemzetközi rendőrségi akció – amely fényt derített Šarić több országra kiterjedő bűnszövetkezetére – során Szlovéniában is több bandatag került rendőrkézre.

Mások arról írnak, megtörténhet, hogy nem is Šarić volt a nemzetközi drogbanda főnöke. Ratko Femić, a Novi Magazin hetilap újságírója szerint Šarić akár egészen jó helyzetbe is kerülhet, ha elárulja, hogy a szerbiai politikai színtér mely szereplőivel működött együtt. Femić értesülései szerint Šarić nemcsak a szerbiai, hanem a szlovén, a bosznia-hercegovinai, a montenegrói, a macedón és a szlovák politikummal is összefüggésbe hozható, sőt, ezekben az országokban is finanszírozta bizonyos pártok választási kampányát. Ezek azok az országok, ahol Šarićnak üzleti érdekeltségei voltak, teszi hozzá Femić.