2024. április 25., csütörtök

Vissza nem térítendő tartományi támogatások

A vajdasági kormány az idén sem feledkezik meg az idős, földjeiket bérbe adó háztartásokról

A tartományi mezőgazdasági titkárság tegnap két hitelvonalat hirdetett, egyiket a fóliasátras termelés beindítására, a másikat pedig jégvédelmi hálók beszerzésére. Mindkét vonal egész éven át nyitva tart, és részbeni vissza nem térítendő támogatás a korábbi pályázatokon sikerrel járt gazdák számára. Emellett a napokban még egy hitelvonalra lehet pályázni, mégpedig öntözőberendezések beszerzésére és üzembe helyezésére. Az utóbbi tavaly kimondottan nagy érdeklődést váltott ki a vajdasági termelők körében, és épp ennek köszönhetően 6583 hektáron indulhatott be az öntözéses termelés. Tavaly 290 hektár termőföldet sikerült bevonni jégvédelmi hálóval.

A tartományi kormány épületében tegnap megrendezett sajtótájékoztatón Miroslav Dunić és Slobodan Teofanov tartományi mezőgazdasági titkárhelyettesek ismertették a részleteket.

– Az idei évre a titkárság mintegy 6,5 milliárd dinár értékű hiteltőkével rendelkezik, vissza nem térítendő támogatások folyósítására, ebből mindössze 2 százalékot fordítanak a titkárság működtetésére. A vajdasági termelők számára az idén is négy alapon osztanak ki hiteleket: az említett vissza nem térítendő tartományi támogatások mellett a Vajdasági Fejlesztési Alap kölcsönei, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap és a Tartományi Garanciaalap hitelvonalai révén. Mindezek együtt 40 millió eurót meghaladó hiteltőkét jelentenek – mondta Miroslav Dunić.

– A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásai, mint említettük, vissza nem térítendő támogatások, melyek révén a vajdasági gazdák valamely másik alapnál megvásárolt eszköz, felszerelés vagy beruházás értékének egy részét, a hitelvonaltól függően 30-tól 60 százalékig terjedő összegben visszaigényelhetik – mondta Slobodan Teofanov.

Ez a modell tulajdonképpen uniós mintára épült, amelyet Szerbiában mindeddig senkinek sem sikerült felépítenie. Az érvényben levő agrártámogatási törvény értelmében csupán köztársasági szinten oszthatók hektáronként területalapú agrártámogatások és jószágtámogatások, a tartomány viszont csupán a beruházások költségeinek megtérítésében segítheti a termelőket. Épp ezt a célt szolgálják az említett pályázatok.

A tartományi mezőgazdasági titkárság tehát az idén vissza nem térítendő támogatást nyújt majd az öntözőberendezések vásárlására, a költségek 30–50 százalékos visszafizetésével. Továbbá 270 millió dináros keretet hagytak jóvá a jégvédelem terén megvalósított beruházások részbeni, a költségek mintegy 60 százalékban való visszafizetéséhez. A fóliasátrak létesítésére meghirdetett pályázat a tavalyihoz képest újdonsággal is szolgál, mégpedig egy kalap alatt pályázni lehet a fóliasátrakba beépített öntöző- és a fűtési rendszer árának részbeni megtérítésére. Akárcsak tavaly, az idén is a tartományi titkárság a költségek 50 százalékát fizeti vissza, azzalm hogy az idén jelentősen bővült a hitelkeret. Egy-egy igénylő akár 1,5 millió dinárra is pályázhat.

Április 1-jétől újabb lehetőségekkel bővül a kínálat. Ennek hasznát elsősorban azon vidéki gazdaságok látják, melyek többletértéket szeretnének megvalósítani a feldolgozóipar terén. A méhészek, a gyógynövénytermelők 50 százalékos térítést igényelhetnek, emellett a hűtőházak vagy a gyümölcsfeldolgozó kisüzemek felújítására és felszerelésére (nem újak létesítésére) is szép összegek igényelhetők. A támogatásból nem maradnak ki azok a tejtermelők sem, akik a tej feldolgozásával foglalkoznak.

Az idős, földjeiket bérbe adó háztartások is részesülnek az idén vissza nem térítendő támogatásra. A 65 évnél idősebb gazdák jelentkezhetnek, a tartományi alapból hektáronként 6–10 ezer dináros segítség jár. Erre a célra 150 millió dináros keretet hagytak jóvá.

A pályázatok részletei megtalálhatók a tartományi mezőgazdasági titkárság honlapján.