2024. április 19., péntek

Az elmaradott területek felzárkóztatása

Összehangolt fejlődés és tapasztalatcsere a területtervezési módszertanban elnevezéssel tegnap műhelymunkát és tanácskozást tartottak a Tartományi Képviselőházban. A műhelymunkát a Magyarország és Szerbia közötti IPA-projektum keretében rendezték meg. A program elsődleges célja a két ország határ menti elmaradott települések helyzetének javítása.

Dr. Slobodan Puzović tartományi területrendezési, építésügyi és környezetvédelmi titkár több szempontból is gyümölcsözőnek ítélte meg a tervezetet.

– Az IPA-projektum célja elsősorban a határ menti elmaradott települések felzárkóztatása. A tanácskozáson a felmérések eredményeit vitatjuk meg, illetve azokról a módszerekről szólunk, amelyekkel a legoptimálisabban javíthatunk a települések helyzetén. Emellett persze a projektum kiváló alkalmat nyújt a tartomány és Magyarország közötti tapasztalatcserére, új kapcsolatok kialakítására, valamint a meglevők elmélyítésére – értékelte Puzović.

Tapasztó Dénes, a Szegedi Tudományegyetem szakembere, a projektum egyik résztvevője a sajtónak adott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a szerbiai kollégáikkal elsősorban olyan tapasztalatokat tudnak megosztani, amelyek az uniós csatlakozásra készítik fel őket. Kifejtette, hogy több olyan közös feladatot valósítottak meg, amelyek fontosak az euróintegrációs folyamatok szempontjából. Elmondta, hogy a szóban forgó projektum keretében kollégájával, Tóth Róberttel, az operatív programok kidolgozásában vesznek részt. Ezek a programok szilárd alapot nyújtanak azokhoz a fejlesztésekhez, amelyeket egy uniós tagállam, egy ország, az Európai Unió forrásainak igénybevételével lebonyolíthat. Megjegyezte, hogy ebben a tervezetben igyekeztek felkészíteni vajdasági kollégáikat arra, hogyan kell az említett operatív programokat elkészíteni, és szó esett arról is, hogyan lehet a hátrányos helyzetű településeket fokozottabban támogatni úgy, hogy mielőbb felzárkózhassanak.

Vladimir Zelenović, a Vajdasági Városfejlesztési Intézet igazgatója kifejtette, hogy az utóbbi három évben ez a negyedik tervezet, amelyen a tartományi városfejlesztési intézet a magyarországi partnerekkel karöltve dolgozik. Tapasztóhoz és Puzovićhoz hasonlóan kifejtette, hogy a közös munka célja a határhoz közel fekvő települések infrastruktúrájának javítása, valamint egyéb intézkedések, beavatkozások végrehajtása, amelyekkel javítanák a margóra került települések társadalmi és szociális mutatóit. Hozzáfűzte, hogy a tanácskozáson a felmért eredményeket igyekeznek a legmegfelelőbb módszertani modellekbe helyezni, hogy a leghatékonyabban elvégezhessék az érintett területek felzárkóztatását.

Branislav Bugarski tartományi regionális együttműködési és önkormányzati titkár szerint a szóban forgó Magyarország és Szerbia közreműködés kimagaslóan fontos a tartomány társadalmi-gazdasági fejlődésére. Elmondta azt is, hogy a tartomány, az Európai Unió és a többi résztvevők hozzájárulásával 60–70 millió eurót tervez befektetni a projektum, és más uniós tervezetek megvalósításába a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban.