2024. április 25., csütörtök

Megtakarítások, vagy tízszázalékos fizetés- és nyugdíjcsökkentés!

A korábbi meghívásnak eleget téve szokatlan időpontban, a választási kampány ideje alatt – március 3-a és 13-a között – tartózkodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Belgrádban, ahol az ország költségvetési helyzetéről tájékozódtak, és a közfinanszírozást ellenőrizték. A választási kampánnyal magyarázható, hogy a Zuzana Murgasová vezette küldöttség távozása után nem tette közzé hivatalos jelentését, és a szerb oldalon tárgyalók – Lazar Krstić pénzügyminiszter és Jorgovanka Tabaković bankkormányzó – sem árultak el semmit a részletekről.

A szerb sajtó ennek ellenére – bennfentes adatközlőkre hivatkozva – egyre több részletre derít fényt. Rögtön a küldöttség távozása után közölték a lapok, hogy 2014-ben az IMF 400 millió eurós költségvetési megtakarítást vár el a szerb kormánytól, és azt, hogy a költségvetési hiányt a jelenlegi 7 százalékról 2017–re 2-2,5 százalékra faragja le. A Privredni Pregled szintén bennfentes információkra hivatkozva tegnap közölte, hogy ha a költségvetési módosítással és egyéb megszorító intézkedéssekkel nem sikerül megtakarítani a szóban forgó 400 millió eurót, akkor az IMF részéről a következő javasolt – illetve megkövetelt – lépés az lesz, hogy 10 százalékot faragjanak le a közszférában dolgozók fizetéséből és a nyugdíjakra fordított költségvetési kiadásokból, magyarán: bér- és nyugdíjcsökkentést hajtsanak végre.

A Összefogás Szerbiai Egyesült Szakszervezet tegnap azzal a követeléssel fordult a szerb kormányhoz, hogy tegye közzé, milyen feltételekkel kötne hitelmegállapodást az IMF Szerbiával. A szakszervezetben attól tartanak, hogy a nyugdíjasoknak kell állniuk a „cechet” a közvállalatok küszöbön álló szerkezetátalakítása miatt, ami vállalatok sorának megszüntetésével jár majd.

– Szerbiától azt kéri az IMF, hogy a nyugdíjakat csökkentsék a szerbiai átlagbér 50 százaléka alá, azaz 43,3 százalékra. Azt követelik, hogy tovább szigorítsanak a nyugdíjba vonulás feltételein, különösen a nők esetében, hogy a nyugdíjkorhatárt tolják ki 65 évre, majd mindkét nemre vonatkozóan néhány éven belül 67 évre – áll a szakszervezet közleményében.