2024. április 25., csütörtök

DP: Passzív volt a választótestület

– A rendkívüli parlamenti választásokon nem sikerült mozgósítani a szavazókat Zomborban, más szóval a pártoknak, győzteseknek és veszteseknek el kell gondolkodniuk afölött, miként lehet érdekelté tenni a választótestületet aktív szerepvállalásban a politika alakításában – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Siniša Lazić, a Demokrata Párt zombori városi bizottságának elnöke, aki megköszönte az urnák elé járulást mindazoknak, akik erre nem voltak restek, pártja támogatóinak, egyben gratulált a nyerteseknek.

Úgy értékelte, hogy a sajtó korrekt módon tájékoztatott a kampányról, ami megítélése szerint tisztességes volt, mentes az egymással szembeni acsarkodástól, és azt is közölte, maga a szavazás is incidensek, komolyabb mulasztások, hibák nélkül zajlott.

– Az a sajnos és egyben megfontolásra váró tény, hogy se a választási listák mögött álló pártok, se a sajtó nem tudta mozgósítani a választókat. A városban a bejegyzett szavazóknak valamivel több, mint a fele voksolt, ráadásul három százalékuk érvénytelen szavazólappal, ami összességében 50 százalék alá vitte az aktív és megfontolt részvételt. Meggyőződésem, hogy ehhez a politikai apátiához hozzájárult az utóbbi évek téblábolása, egyre szűkösebb a megélhetés, képtelenség munkához jutni, a körülmények részben érdektelenné tették a polgárokat az aktív politikai szerepvállalásban. Másfelől szembe kell néznünk a nagyarányú elvándorlással, azzal, hogy a szavazók nyilvántartásában, itt, a Nyugat-Bácskában is, sokan szerepelnek, akik huzamosabb vagy rövidebb ideje nem élnek életvitelszerűen bejelentett lakhelyükön – összegezte Lazić.

A zombori pártvezető kiemelte a VMSZ kiemelkedő eredményét, egészében és a régióra vonatkozóan is. A pártnak a város területén elért 6,76 százalékos támogatottsága komoly munkáról és a választótestület homogenizálásáról tanúskodik, más pártoknak is hasonló, elfogadható és megvalósítható programokkal kellett volna kirukkolniuk, emelte ki.

Újságírói kérdésre válaszolván, miszerint a DP pozícióvesztése miatt nem érzi-e erkölcsi kötelességének, hogy lemondjon a párt városi vezetőjének tisztségéről, a következőket válaszolta:

– Most parlamenti választásokról van szó, a fölvetett kérdés pedig helyi téma. A DP zombori városi tagozatának választási eredménye egyébként a párt legjobb vajdasági teljesítménye, Szerbiában pedig a második helyen áll, ezen eredmények ismeretében nem látom okát, hogy a városi pártbizottság vezetőjének le kellene mondania.