2024. április 19., péntek
ELTŰNT UTASSZÁLLÍTÓ

Új elmélet: tűz a csomagtérben

A Malaysia Airlines gépének pilótái hősi halált haltak a gép megmentése közbeni igyekezetükben – véli Billy Vincent, az amerikai repülésügyi szervezet (FAA) volt főnöke, aki szerint a Boeing 777-es csomagterében tűz keletkezett, amely tönkretette a távközlési rendszert, majd a mérgező füst az utasok fulladásához vezetett. Elmélete szerint a pilóták egyikének sikerült feltennie a védőmaszkot, és megpróbálta visszairányítani Kuala Lumpurba a gépet, ám amikor az üzemanyag nélkül maradt, az óceánba zuhant, feltehetően valahol a Malaka-szoros környékén.

A thaiföldi hadsereg eközben arról számolt be, hogy radarjaik észleltek egy „gyanús” repülőgépet (utóbb kiderült mindössze néhány perccel azután, hogy megszakadt a kommunikáció a földi irányítás és az utasszállító között), de nem tulajdonítottak neki jelentőséget, mert nem lépett be az ország légterébe. A szóban forgó repülő kanyargós útvonalon repült a Malaka-szoros felé. A thaiföldi hadsereg mindazonáltal nem biztos benne, hogy az eltűnt gépről van-e (volt-e) szó.

Az eltűnt repülőgép utáni kutatásban részt vevő országok száma a hét végén huszonhatra nőtt a korábbi tizennégyről. Kuala Lumpur azt követően kérte újabb országok csatlakozását, hogy arra a következtetésre jutottak: a repülőgép sokkal messzebbre juthatott, mint korábban gondolták. A nyomozók szerint a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgép március 8-án tűnt el rejtélyes módon, és azóta sincs nyoma. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai.