2024. április 25., csütörtök

Összpontosítsunk a feladatokra

Pásztor István: A tartományi választások kiírása nem bolhapiaci megállapodás függvénye

Már a köztársasági rendkívüli választások megtartása előtt is az foglalkoztatta folyamatosan a médiumokat, hogy a Szerb Haladó Párt erősödésének tükrében meddig tud talpon maradni a tartományi adminisztráció, lesznek-e előrehozott választások Vajdaság szintjén is. A köztársasági voksolás eredményeinek ismeretében az ez irányú érdeklődés csak fokozódott, hiszen az SZHP megszerezte a szavazatok csaknem felét. A párt képviselői nem egy alkalommal hangoztatták, hogy a demokrata többségű tartományi vezetőség elveszítette legitimitását, s hogy szükség lenne a vajdasági választások mielőbbi kiírására. Maga Bojan Pajtić tartományi kormányfő is hozzájárult a nyilvánosság érdeklődésének felcsigázásához azzal a hétfői nyilatkozatával, melyben nem zárta ki a választások megtartásának lehetőségét az év végén, ha addig elfogadják a tartomány statútumát, és módosítják az alkotmányt. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke egyszer és mindenkorra le szerette volna zárni ezt a témát, s ennek érdekében keddre rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Elsőként arra emlékeztetett, hogy a vajdasági parlament a tartomány legfőbb szerve, egy nagy tekintéllyel rendelkező intézmény, ő is igyekezte növelni ezt a tekintélyt az elmúlt időszakban, s úgy értékelte, ebben a munkájában sikerrel is járt.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A Tartományi Képviselőház nem lehet a napi politikai csatározások játszótere vagy játékszere. Magamat komoly és felelősségteljes politikusnak, házelnöknek tartom, egyesek talán túlzottnak vélik ezt a megállapítást, de azt gondolom, jogom van magamról ilyen véleményt kialakítani. Ezt a két dolgot szem előtt tartva most is azt mondhatom el: az előrehozott választások tekintetében semmi sem változott. Igaz, hogy vasárnap választások voltak, igaz, hogy azok eredményeképp a Szerb Haladó Pártban megnőtt az eufória. Az általuk kimondottakat az előrehozott tartományi választásokra vonatkozólag meg tudom érteni, de nem tudom elfogadni – közölte a sajtótájékoztatón Pásztor.

Mint mondta, nem tudja viszont sem megérteni, sem pedig elfogadni azokat a kijelentéseket, amelyeket az elmúlt napokban koalíciós partnerei mondtak ki.

– A Demokrata Párt, illetve a Vajdasági Szociáldemokrata Liga részéről olyan mondatok hangzottak el, melyek szerint a tartományi választások kiírása a bolhapiaci balkáni politizálás és megállapodás része lehetne. Amíg én vagyok ennek a parlamentnek az elnöke, addig egészen biztos, hogy ez nem így lesz. Választások itt akkor lesznek, amikor az előírásokban szereplő feltételek megteremtődnek azok kiírására. Amikor megteremtődnek, akkor egészen biztosan lesznek előrehozott választások, s ameddig nem teremtődnek meg, addig egészen biztosan nem lesznek – egyszerűsítette le a politikai helyzetet Pásztor.

MUNKÁHOZ KELLENE LÁTNI

Emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság által megkérdőjelezett vajdasági statútum módosításával megbízott munkacsoport időben befejezte a munkát, s az egyeztetéseket követően a javaslatnak napirendre kell kerülnie, és el kell fogadni azt mindkét parlamentben. Aláhúzta, hogy minden erejével azon lesz majd, hogy a statútum számára szavatolja a szükséges többséget, mert szerinte senkinek sem áll az érdekében az a jogi vákuum, amely előállhat, ha nem sikerül a bíróság által megadott határidőn belül rendezni a kérdést. Pásztor annak a várakozásának is hangot adott, mely szerint itt lenne az ideje annak, hogy munkához lásson a tartományi kormány.

– Arra számítok, hogy aktív munkába lendül a kormány, s végre túllépünk azon a helyzeten, amelyben újév óta vagyunk, történetesen, hogy egyetlen egy olyan indítvány sincs, amelynek alapján össze lehetne hívni a parlament ülését. Arra számítok, hogy útnak indulnak a kormány ezen indítványai, vagy legalább valaki utánanéz, hol rekedtek meg. Arra számítok, hogy a következő hetekben és hónapokban felvehetjük a normális munkatempót – szögezte le Pásztor István.