2024. április 25., csütörtök

Elhalasztották a Beohemija tárgyalását

A nagybecskereki gazdasági bíróságon tegnap elhalasztották a csődeljárás alatt álló Beohemija-Inhem vegyipari kompánia tárgyalását, amelyen az átszervezési tervet kellett volna elfogadni. Milan Pajtašev csődeljárási bíró húsznapos határidőt adott a gyár vezetésének ahhoz, hogy elkészítsék az új átszervezési tervet, mert az eredetire több észrevételt is tettek a hitelezők.

A következő tárgyalás megtartása előtt a módosított dokumentum tartalmát meg kell ismerniük a hitelezőknek és a csődeljárási igazgatónak. Igor Isailović belgrádi ügyvéd, az átszervezési terv javaslattevőjének felhatalmazottja kijelentette, hogy a Beohemija-Inhem vezetősége folyamatos kapcsolatban van a többségi hitelezőkkel, és bízik abban, hogy május 15-éig elfogadják az átszervezési tervet. Szerinte az előre elkészített átszervezési terv elfogadásával megoldódnak a mosóporgyártó kompánia gondjai, vagyis fennmarad az ország egyik legnagyobb mosóporgyártó-társasága, amely a hazai szükségleteknek a harminc százalékát biztosítja.

A mosóporgyártó kompánia (elsősorban a Dual és a Spin nevű termékeikről ismertek) problémái akkor kezdődtek, amikor magas kamatlábú hiteleket voltak kénytelenek felvenni. Jelenleg ezek a bankok (köztük van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is) a társaság legnagyobb hitelezői. A társaság vesztesége meghaladja a 20 milliárd dinárt, vagyonuk értékét pedig 1,3 milliárd dinárra becsülik. Számlájukat tavaly októberben zárolták 2,5 milliárd dináros adósság miatt. A gyár vezetősége a gazdálkodási gondokat a gazdasági recesszióval, a növekvő munkanélküliséggel és az általános elszegényedéssel magyarázza, ennek következményeként az emberek egyre inkább a házi készítésű, olcsóbb vegyipari termékeket veszik meg. Hogy megmaradhassanak a piacon, kénytelenek voltak drága, rövid lejáratú kölcsönöket felvenni, kedvezményeket adni a kereskedőknek, növelni termékeik megfizettetésének határidejét.

A csődeljárás ellenére a gyárban folyik a termelés, és ez reményt ad arra, hogy megmarad a 250 munkahely. Ha viszont nem fogadják el az átszervezési tervet, akkor nagydobra kerül a gyár vagyona. Az árverésből befolyt összegből adósságuknak alig hét százalékát tudják majd megfizettetni.