2024. április 20., szombat

Hetven éve kötötték az Auschwitzban létrejött egyetlen házasságot

Megemlékeztek kedden az Auschwitz-birkenaui Emlékhelyen és Múzeumban arról, hogy hetven évvel ezelőtt jött létre az egykori haláltáborban kötött egyetlen házasság.

Margarita Ferrer, a köztársaságiak oldalán harcoló spanyol nő és Rudolf Friemel osztrák kommunista a nácik különleges engedélyével tarthatott esküvőt, amelyen jelen lehetett a pár fia, a vőlegény apja és fivére is.

Rudolf Friemel és Margarita Ferrer 1937-ben Spanyolországban ismerkedett meg, ahol az osztrák férfi a köztársaságiak oldalán, a nemzetközi brigádokban harcolt a 1936-tól 1939-ig tartó polgárháborúban.

A köztársaság bukása után a pár gyermekével együtt Franciaországba települt, ahol Rudolf Friemelt a nácik letartóztatták és Auschwitzba hurcolták.

Az esküvőre a kopaszra nyírt vőlegény kivételesen megnöveszthette haját, sőt öltönyt és nyakkendőt viselhetett, amelyet az SS-őröktől kapott kölcsön. Egy lengyel fogoly, Wilhelm Brasse fényképeket készíthetett az esküvőről, amely után a pár a nászéjszakára megkapta a 24-es blokk egyik szobáját.

Az újdonsült feleség, Margarita Ferrer, aki nem volt fogoly, másnap elhagyta a lágert. Ez volt az utolsó alkalom, hogy láthatták egymást, mert férjét néhány hónappal később egy szökési kísérlet után felakasztották.

Becslések szerint a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitzban, többségében zsidókat, de cigányokat, homoszexuálisokat, szerzeteseket, kommunistákat és partizánokat is.