2024. március 28., csütörtök

A mandátumszerzés matematikája

Hogyan osztják ki a képviselőhelyeket a parlamentbe jutott pártok között?

A választási eredmények elemzése során számos találgatás, vélemény hangzott el elsősorban annak kapcsán, hogy a kisebbségi pártok pontosan hány mandátumot szereznek majd. A mandátumok elosztási elvének próbáltunk utánajárni, lapunknak Kávai Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője nyilatkozott.

– Az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt maradt pártok szavazatai úgymond elvesznek, ezek a pártok nem kerülnek be a képviselőházba. A választási törvény a nemzeti kisebbségek esetében természetes küszöböt ír elő, ami magyarán annyit jelent, hogy ki lehet számolni, egy képviselői mandátumhoz hány szavazatra van szükség. Konkrét példával élve: a mostani 53 százalékos részvétel esetében durván három és fél millió polgár szavazott Szerbiában, s ezt a számot kell elosztanunk 250-vel, a képviselőhelyek számával. Majdnem 14 ezer szavazat kell tehát egy kisebbségi mandátumhoz ezúttal – magyarázta Kávai.

A mandátumelosztás folyamata azonban nem ennyire egyszerű. A Vajdasági Magyar Szövetség példáját alapul véve elmondható, hogy a párt több mint 75 ezer szavazatot kapott, ami megközelítőleg 5,5 mandátummal érne fel. A parlamentbe be nem jutott pártok szavazatai azonban, mint már említettük, elhanyagolhatóvá válnak, a hozzájuk tartozó képviselőhelyek azonban nem maradhatnak üresen. A jelen esetben 22,5 százaléknyi szavazat veszett el, ennyit adtak le a polgárok a parlamenti küszöböt át nem lépett pártokra, illetve ebbe a százalékarányba beletartoznak az érvénytelen szavazatok is.

– Ezt a 22 százalékot a parlamentbe bejutott pártok, így a kisebbségi pártok is, szétosztják egymás között, természetesen arányosan a választásokon elért eredményekkel. Nyilvánvaló, hogy a csaknem ötvenszázalékos támogatottságot elért Szerb Haladó Párt fogja kapni a legtöbb képviselőhelyet ezek közül az eleve el nem nyert képviselőhelyek közül. Számításaim szerint a haladóknak csak a választási eredmény, vagyis a százalékarány szerint 123 mandátum járna, de a be nem jutott pártok mandátumaiból nyert részesedésnek köszönhetően elmondható, hogy mégis 150-160 mandátumuk lesz majd a pontos végeredménytől függően – közölte Kávai.

A VMSZ esetében is elmondható, hogy ennek az elosztási módszernek köszönhetően még nyer egy mandátumot magának, hogy végül 6 vagy 7 mandátumról beszélhetünk-e majd, azt csak a hivatalos végeredmények ismeretében jelenthetjük ki.