2024. április 19., péntek

Kijev elfogadhatatlannak nevezte Moszkva rendezési javaslatát

A kijevi kormány teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország által az ukrán válság megoldására tett javaslatokat hétfőn, nem sokkal azok közzététele után.

– Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata ultimátumnak tűnik. Az abban lefektetett álláspont teljességgel elfogadhatatlan az ukrán fél számára – közölte az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfax-Ukraina hírügynökséggel.

Moszkva hétfőn javaslatot tett az ukrán válság rendezésére, Ukrajna területi egységének elismerésével és semleges katonai-politikai státusának rögzítésével. Ennek megvalósításához ugyanakkor további feltételeket is szabott, köztük a krími népszavazás eredményének Kijev által való elismerését.

A rendezés érdekében mindenekelőtt egy „Ukrajnát Támogató Csoportot” hoznának létre, olyan összetételben, hogy az az összes ukrajnai politikai erő számára elfogadható legyen. Moszkva feltételei szerint a támogatói csoportnak hozzá kellene járulnia egy új, a régiók számára széles körű autonómiát biztosító ukrán alkotmány elfogadásához, valamint a Viktor Janukovics akkori elnök és ellenfelei által február 21-én aláírt rendezési megállapodás bizonyos részeinek megvalósításához.