2024. április 25., csütörtök

A haladók 158 mandátumot szereztek

Csütörtökön hivatalos eredmények, még csak a koszovói szavazatokat kell összeszámolni

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hétfőn hivatalosan is közzétette a 2014-es parlamenti választások előzetes eredményeit. A szavazatok 99,44 százalékos feldolgozottsága alapján – még csak a koszovói szavazatok maradtak hátra, amelyek a RIK szerint nem fogják befolyásolni a fennálló eredményeket – a Szerb Haladó Párt 158 mandátumot tudhat magáénak. A Szerbiai Parlamentbe bejutott még a Szerbiai Szocialista Párt köré szerveződött koalíció 44, a Demokrata Párt 19, az Új Demokrata Párt vezette koalíció 18, a Vajdasági Magyar Szövetség 6, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt 3, a Demokratikus Tevékenység Pártja 2 mandátummal.

53,12 százalékos volt a részvételi arány (Fotó: Molnár Edvárd)

53,12 százalékos volt a részvételi arány (Fotó: Molnár Edvárd)

A szavazásra jogosult 6 728 170 polgár 53,12 százaléka voksolt (3 574 003 fő). Az SZHP a szavazatok 48,34 százalékát, vagyis összesen 1 727 444 voksot tudhat magáénak. A szocialisták koalíciója 13,51 százalékot, vagyis 482 710 szavazatot kapott, a demokratákra a polgárok 6,04 százaléka szavazott, vagyis 215 923-an, őket követi a Tadić-féle koalíció 5,71 százalékkal, ami pedig 203 916 szavazatot jelent. A kisebbségi pártok közül a VMSZ-re a szavazók 2,11 százaléka, vagyis összesen 75 248-en, a Sandžaki Demokratikus Akciópártra a 0,95 százaléka (34 015-en), a Riza Halimi Demokratikus Tevékenység Pártjára pedig 0,68 százaléka (24 274-en) voksolt.

Nem jutott át a cenzuson a Szerbiai Demokrata Párt (4,24 százalék), a Liberális Demokrata Párt (3,35 százalék), a Szerbia Egyesült Régiói (3,04), de a megerősödött Dveri sem (3,57), valamint a Szerb Radikális Párt sem (2,08 százalék). Az érvénytelen szavazatok száma 3,17 százalék, vagyis 113 374. A RIK várhatóan csütörtökön közli a hivatalos eredményeket.

A jogszabályok szerint a hivatalos eredményeket legkésőbb március 20-ig közzé kell tenni, ami után 30 napon belül össze kell hívni a Szerbiai Képviselőházat. A nemzetközi megfigyelők megelégedettségüknek adtak hangot, hogy a választási bizottságok nemcsak a nagyvárosokban, hanem a legkisebb településeken is a lehető legprofesszionálisabban végezték munkájukat.

A KISEBBSÉGIEK KÉSZEN ÁLLNAK

A VMSZ mellett a másik két kisebbségi párt is részt venne az új összetételű kormányban. Riza Halimi, az albán Demokratikus Tevékenység Pártja elnökének nyilatkozta szerint az SZHP még nem kereste fel azzal, hogy legyen tagja az új kormánynak.

– Korábban már kétszer is felkerestek, de végül mégsem jutottunk be a parlamentbe. Mindkét esetben Dačićtyal tárgyaltunk, sikertelenül. Kíváncsian várjuk, hogy a legerősebb parlamenti párt felkeres-e bennünket, és milyen feltételeket támaszt a kormányba való lépés elé. Mindenesetre, mi felkészültünk a tárgyalásra – mondta Halimi.

Sulejman Ugljanin, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt elnöke is arra számít, hogy felkeresi őket a SZHP. Mint megjegyezte, elégedett a választási eredményekkel.

– Huszonnégy éve folyamatosan képviseljük a bosnyák nemzeti közösség érdekeit, és önállóan vettünk részt a választásokon. A sandžaki bosnyák pártok közül mi értük el a legjobb eredményeket, és egy hozzáértő csapattal fenntartható fejlődést valósítottunk meg Szerbia egyik fejletlen régiójában, így teljes joggal számítunk arra, hogy Aleksandar Vučić felkeres bennünket – érvelt Ugljanin.

DINKIĆ VISSZAVONUL

Az előrehozott választások előzetes eredményeinek bejelentése után Mlađan Dinkić bejelentette, hogy visszavonul a politikából, és nem vállalja többé a SZER elnöki tisztségét sem.

– Úgy látszik, hogy a pártot egy nálam hozzáértőbb személynek kellene vezetnie, és elérkezett a pillanata annak, hogy felhagyjak a politikával – mondta vasárnap éjjeli sajtótájékoztatóján Dinkić.

Vidoje Petrović, a SZER alelnöke hétfőn bejelentette, hogy a párt mára hívja össze elnökségi ülését, azon pedig a többi között Dinkić lemondásáról is tárgyalnak.

– A lemondás egy olyan morális tett, amely a lehető legtöbbet árul el a szóban forgó személyről. Szomorú, hogy a közelmúltban egy pártelnök sem merte ezt meglépni Szerbiában – mondta Petrović.

A SZER alelnöke szerint végső ideje, hogy módosításra kerüljön a választásokról szóló törvény, a jelenlegi szerint ugyanis a választási listán a választók csupán a pártelnököket azonosíthatják be, a listavezetőt vagy a tagokat azonban nem.

JOVANOVIĆ: NINCS REMÉNY

A haladók mellett és a jelenlegi parlamenti összetétel mellett Szerbia és a demokrácia egy lépést sem fog előrejutni, az ország négy évig semmiben sem reménykedhet, vélekedett pártagjainak írt nyílt levelében Čedomir Jovanović, az LDP elnöke. Kiemelte, hogy a választók üzenete nyilvánvaló, Szerbia nem készült fel arra, amit az LDP képvisel.

– A polgárok úgy döntöttek, hogy a változásokat és reformokat egyetlen egy embernek és pártnak kell véghezvinnie. Nem értünk ezzel egyet, és úgy gondoljuk, ez hibás döntés volt. Olyan emberek vezetik a reformokat és a változósokat, akik még csak tanulják, hogyan kell azt. Ezenkívül felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán komolyan gondolják-e azt. A parlamentben a kisebbségi képviselőkön túl egyetlen egy olyan párt sem lesz, amelyek értékei és meggyőződései egybevágnának azzal az úttal, amely Szerbiára vár – olvasható a levélben.

Megjegyezte, hogy az LDP-re most óriási felelősség hárult, és új feladatokat kapott: az eddigieknél erősebben kell harcolnia azért, amit képvisel. Hozzátette, hogy már számtalanszor került kilátástalan helyzetbe, és az LDP fel fog készülni az ő idejére, de akkor sokkal rosszabb lesz a helyzet, mint ma.

VISSZATÉRÉS

Vladimir Goati politikai elemző szerint a választások legnagyobb vesztesei, az LDP, a SZER és az SZDP nehezen élhetik túl a következő időszakot, mivel négy éven keresztül megszűnik a pénzforrásuk, emiatt pedig a párttagság igencsak megritkulhat.

– A lelkesedés jó barát, de a tisztségviselők fizetés nélkül nem fognak dolgozni – vetette fel Goati.

Véleménye szerint a SZER fennmaradhat a jelenlegi formájában, de félő, hogy a tagjai más pártokban próbálnak szerencsét, az LDP-nek akkor lesz esélye, ha a DP-nél radikálisabb demokratikus opciót kínálnak, de kérdéses marad, hogy a szavazóknak szüksége lesz-e egy ilyen pártra, az SZDP pedig, amíg nem váltja le az 1992 óta elnöklő Vojislav Koštunicát, és nem hagy fel a jelenlegi politikájával, addig nem juthat vissza a Szerbiai Képviselőházba.

Vesna Pešić szociológus szerint a választások legnagyobb vesztese az iskolázott polgári társadalom. Véleménye szerint a polgári középosztálynak újra fel kell állnia, és meg kell alkotnia a politikát, amellyel megakadályozza a többpárti rendszer szétbomlasztását. Mint megjegyezte: „Úgy érzem magam, mintha visszatért volna Slobodan Milošević.”