2024. április 25., csütörtök

Orbán: Mi vagyunk a legegységesebb ország Európában

Az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett Magyarország és a külhoni magyarság

Országszerte megemlékezéseket, családi programokat tartottak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából szombaton. A fővárosban a vihar és az erős szél miatt néhány rendezvény elmaradt, más ünnepségeket pedig a szabadtér helyett zárt helyeken tartottak meg.

Áder János köztársasági elnök a modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét a Veszprém megyei Békáson elmondott ünnepi beszédében, a Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnök tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Áder János szólt arról, hogy a XXI. század szabad Magyarországának története valójában a XIX. század polgárosodásában gyökerezik. Példaként említette a 48-as ifjúság 12 pontját, az első népképviseleti országgyűlést, az első felelős kormány megalakulását és az 1848-as áprilisi törvényeket.

Az elmúlt 166 évben a magyarok mindig képesek voltak erőt meríteni 1848. március 15. üzenetéből – jegyezte meg, hozzátéve: az a nap megmutatta, hogy „politikai nemzetünk lelkében egyszerre van meg Kossuth elszántsága, Széchenyi felelősségérzete, Deák bölcsessége és Petőfi szabadságszeretete”.

Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt négy évben azért teljesített jobban, mert egységes volt, sőt ma Európában a legegységesebb ország, amely egy új korszak kapujában áll. 2010 óta azért dolgoztunk, hogy ide megérkezhessünk – jelentette ki a kormányfő.

„Mindenki láthatta, ha egységesek vagyunk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez” – mondta. Kijelentette: „Mi vagyunk ma a legegységesebb ország Európában.”

Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseire utalva kifejtette: „Megmutattuk, hogy megvédjük a magyar családokat az uzsorától, a monopóliumoktól, a kartellektől, a nemzetek fölé magasodni akaró birodalmi bürokratáktól. Megmutattuk, hogy meg lehet védeni a munkahelyeket, és százezerszám tudunk újakat teremteni.” Azt is megmutatták – folytatta –, hogyan lehet „felfeszíteni az adósságcsapda ajtaját”.

Az ország egymás után törte le „a törhetetlennek gondolt lakatokat” és késztette tiszteletre azokat, „akik korábban semmibe se vettek bennünket” – összegezte.

Megjegyezte, bár a Nemzeti dalban nem mutatna jól az a szó, hogy rezsicsökkentés, de azt könnyű belátni, hogy éppen úgy, mint ma, akkor, 1848-ban is az igazságtalan és méltánytalan terhek csökkentése volt az első és legfontosabb feladat. Ezért eltörölték a földesúri adókat, dézsmát, robotot – tette hozzá.

A megújult Kossuth téren Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Országház és a Kossuth tér 2010 óta tartó újjáépítése a magyar állam újjáépítésének a jelképe is.

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt elmondott beszédében Kövér László kiemelte: az újjáépítés – miként a magyar állam esetében is – évtizedek óta égetően esedékes volt, célja pedig a történelmi hagyományok tiszteletben tartásával történő korszerűsítés. Mindez rövid idő alatt, rendkívüli magyar alkotóerő kifejtésével valósult meg – tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor kormányfő ellopta a magyaroktól a demokráciát és tönkretette a gazdaságot, ezért ennek a kormánynak mennie kell. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten azt is hangoztatta, hogy modern köztársaságot, félelem nélküli országot akar, valamint tévévitára hívta ki a miniszterelnököt.

A Liberálisoknak a belvárosi Petőfi-szoborhoz meghirdetett ünnepi rendezvényén Mesterházy Attila mellett megjelent Bajnai Gordon, az Együtt–PM szövetség vezetője és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Azután mentek el az eseményre, hogy a baloldali összefogás pártjai által meghirdetett nagygyűlést a rossz idő miatt elhalasztották.

Mesterházy hangsúlyozta: mivel a Fidesznek nincs programja, és a „lakájmédia” sem kérdezi az ország gondjairól, ezért a kormányváltó erőknek kell szembesíteniük a miniszterelnököt azzal, hogy mit tett ezzel az országgal.

Magas rangú politikusok részvételével világszerte megemlékezést tartott a külhoni magyarság a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából szombaton.

Erdélyben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára is részt vett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának 166. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken. A vajdasági központi megemlékezés vendége Szabadkán Martonyi János külügyminiszter volt. Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi megemlékezésén tartott beszédet. Az Amerikai Magyar Szövetség washingtoni megemlékezésén Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter mondott köszöntőt. Kanadában Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya szombaton az edmontoni, vasárnap a torontói megemlékezésen mondott ünnepi beszédet.