2024. április 19., péntek

A Szerb Haladó Párt elsöprő győzelme

Az előzetes eredmények szerint a haladók 156 képviselői helyet szereztek, a Vajdasági Magyar Szövetségnek várhatóan 7 mandátuma lesz – Közép-Szerbiában többen voksoltak, mint Vajdaságban és

Szerbia polgárai vasárnap megválasztották az új összetételű parlamentet. A CESID végleges becslése szerint a Szerb Haladó Párt a 250 fős képviselőházban 156 mandátumot szerzett, a szocialisták koalíciója 44-et, a Demokrata Párt 20-at, az Új Demokrata Párt vezette koalíció 18-at, a Vajdasági Magyar Szövetség 7-et, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt hármat, a Demokratikus Tevékenység Pártja egyet. 

A polgárok 19 lista közül választhattak, ezek közül hét kisebbségi lista.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartottak Belgrád, Pećinci, Bor, Negotin, Sevojno és Aranđelovac területén.

20 órakor bezártak a szavazóhelyek, a részvételi arány 53,2 százalék volt.

Kilenc órakor az országos részvételi arány 5 százalék volt, Belgrádban 4 százalék szavazott, Vajdaságban 5,62 százalék.

A tízórai adatok szerint országos szinten a szavazásra jogosultak 9,3 százaléka szavazott. Belső-Szerbiában: 9,7 százalék, Vajdaságban 10,3 százalék, Belgrádban 7,7 százalék.

Novi Pazarban szabálytalanság miatt bezártak egy szavazóhelyet.

Újvidéken a 183-as számú szavazóhelyen egy személy meghalt. A szavazatszedő bizottság tagjai próbáltak segíteni, de sikertelenül, a kiérő mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani – közölte a Vajdasági RTV.

A Demokrata Párt adatai szerint 13 óráig a polgárok 22,6 százaléka szavazott: Belgrád 21,6 százalék, Vajdaság 22,5 százalék, Belső-Szerbia 23,6.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) kisebb szabálytalanságokról számolt be. Egy szavazóhelyet, Batočinán cask 9 órakor nyitottak meg, mert nem érkezett meg a szavazáshoz szükséges dokumentáció.

A CeSID 20 órakor közölte a 19 órai részvételi adatokat, addig a szavazásra jogosultak 50,3 százaléka járult az urnák elé. 21 óráig pedig a végeredményekre vonatkozó becslésüket is közzéteszik, beleértve a képviselői helyek elosztását – mondta el Marko Blagojević, a központ munkatársa.

A 16 órai adatok szerint országos szinten 36,9 százalékos a részvétel, a legtöbben Belgrádtól délre járultak az urnák elé: 39,2 százalék, azután jön Belgrád 34.6 százalékkal, míg Vajdaságban a részvétel 34,4 százalékos.

Az előzetes becslések szerint a szavazóhelyek lezárásáig 56 százalékos részvétel várható.

17 órakor 41 százalékos volt a részvételi arány, továbbra is Belgrádtól délre szavaznak a legtöbben: 42 százalék, Belgrádban 38, Vajdaságban pedig 40 százalék.

18 óra: Még két óra maradt a szavazóhelyek zárásáig, a részvételi arány 46 százalékos, ami 3,1 millió szavazót jelent. Régiónként, továbbra is a Belgrádtól délre eső térség vezet, 47,8 százalékkal, vagyis 1,6 millió szavazóval, Belgrád következik 43,7 százalékkal, ez 687.000 szavazó, Vajdaságban 44,6 százalékos a részvétel, vagyis 778.000 ember voksolt.

20:35 Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt szóvivője a DP eredményeiről beszámolva elmondta, adataik szerint 51,91 százalékos volt a részvétel – Belgrádban 50,83, Vajdaságban 51,31, a külföldi nagykövetségeken 50,39, Koszovóban 31,82, Nišben 54,83, Közép-Szerbiában 54,6. Számos rendellenességről számoltak be a párt helyi szervezetei, Jerkov kijelentette: Újvidéken bűnvádi feljelentést tettek olyan emberek ellen, akikről azt gondolják, hogy szavazatok vásárlásában vettek részt. A Szerb Haladó Párt több városban megpróbálta megvesztegetni az embereket, mondta a DP szóvivője.

20:49 Bojan Đurić, a Liberális Demokrata Párt alelnöke a B92 értékelve kijelentette, 55 százalék alatti részvételi aránnyal számolnak. Mint mondta, szinte biztos benne, hogy átlépik a választási küszöböt.

21:05 A CeSID első eredményei. A Szerb Haladó Párt 50 százalék körül van, az a 250 fős parlamentben 160 mandátumot jelentene nekik. A szocialisták koalíciója 15 százalékos támogatottságot élvez, ez 50 mandátumot jelent. A küszöböt átlépheti még a Demokrata Párt, a Boris Tadić Új Demokrata Pártja köré tömörülő koalíció. A szerb pártok közül Szerbiai Demokrata Pártnak van még esélye átlépni a választási küszöböt. A kisebbségi választási listákról még nem szolgált adatokkal a CeSID.

21:30 A Szerb Haladó Párt eredményei szerint ők 49,3 százalékot kaptak, a CeSID becslésétől annyiban különbözik az SZHP projekciója, hogy az SZDP nem jutott be a parlamentbe. Aleksandar Vučić pártelnök megköszönte a támogatást, azt, hogy a szerbiai parlamentáris demokrácia legjobb eredményéhez juttatták az SZHP. – Mindenki felé nyitottak vagyunk, senkit sem akarunk megalázni az eredmények ismeretében. Minden releváns politikai erővel partnerek lehetünk – mondta a pártelnök, hozzátéve: – Most bebizonyíthatjuk, hogy bölcsebbek lehetünk, többet dolgozhatunk, együttműködhetünk Amerikával és Kínával is. Vučić nem rögtön, de a mandátumuk felénél már látható eredményeket ígért a munkanélküliség terén. Május elseje előtt megalakulhat az új kormány, mondta újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić.

21:59 A CeSID eddigi eredményei szerint a Vajdasági Magyar Szövetség 7 mandátumot szerzett, a szavazók 2,2 százaléka tette le voksát a VMSZ mellett. A VMSZ-nek 5 képviselője volt a parlament előző összetételében.

22:30 Miután a Szerbia Egyesült Régiói nem jutott be a parlamentbe, a párt vezetője, Mlađan Dinkić bejelentette, lemond a párt vezetéséről.

22:57 Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke gratulált az SZHP-nek, és megköszönte mindenkinek, aki a DP-re, a parlamentbe bejutott egyedüli ellenzéki pártra szavazott. Nem csak a képviselői helyekért, de a demokráciáért is harcoltak, mondta.

23:40 A VMSZ szabadkai sajtótájékoztatóján Pásztor István pártelnök elégedettségének adott hangot az eredmények kapcsán, s közölte, hogy a VMSZ a választások egyik győztesének számít. A vajdasági magyar közösség ennyi szavazatot legutóbb 22 évvel ezelőtt szerzett – hangsúlyozta. Hozzátette: akkor azonban még százezerrel magasabb lélekszámú volt ez a közösség, ami a mostani siker jelentőségéről tanúskodik. Megerősítette, hogy az aktuális adatok fényében hét képviselőhelyet tudhat magáénak a párt a szerb képviselőházban, s arra tett ígéretet, hogy a jövőben is kitartóan és makacsul folytatják azt a politikát, amely az elmúlt időszakban felismerhetővé tette a pártot.

00:15 A Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Ivica Dačić elhagyta a Szerb Haladó Párt székházát, ahol több mint egy órát töltött el. A belgrádi sajtó információi szerint Dačić csak gratulált Aleksandar Vučićnak, nem a két párt jövőbeni együttműködéséről tárgyaltak.