2024. április 20., szombat

Pénzbírság kedvezményesen!

Aki dolgozik, az hibázik – ismerős ugye a már elcsépelt mondás, amely mögé azok is igyekeznek elbújni, akikről a naplopók szobrát lehetne mintázni, mert ugye néhanapján ők is dolgoznak, s ilyenkor megesik, hogy hibáznak. Ebből következik, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Valamelyest hasonló a helyzet a közlekedés terén is, hiszen az, aki folyamatosan, és az is, aki csak ritkán vesz részt benne, szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb vét a szabályok ellen, akár autóval, kerékpárral vagy gyalog indul útnak.

Március elsején életbe lépett az új szabálysértési törvény, amelynek az egyik rendelete azoknak igyekszik megkönnyíteni az életét, akik olyan szabálytalanságot követnek el, amelyért nem jár büntetőpont, csak pontosan meghatározott pénzbeli büntetést. Nincs kéznél a láthatósági mellény, az egyik utas nem kötötte be a biztonsági övet, a gépjárműn nincs bekapcsolva a fényszóró, fülhallgatót vagy mobiltelefont használva kel át a gyalogátkelőn – csak a legkézenfekvőbb példákat soroltuk fel, amelyekért 3000 vagy 5000 dináros büntetést kell fizetni. Március elseje óta, ha az egyén elismeri a vétséget, egy szabálysértési rendelvényt kap, amelyen a büntetés összegének a fele szerepel, amelyet nyolc napon belül be kell fizetnie. A szabálysértési rendelvény célja, hogy tehermentesítse a szabálysértéssel foglalkozó bíróságokat, és az is, hogy a megfizettetés jelentősen javuljon. A szakértők a horvátországi példát hozták fel, ahol 2007 és 2011 között a szabálysértéseknek mindössze 12 százalékát fizették be a polgárok, míg tavaly júniusban ez az arány 31,7 százalék volt.

A törvény előírja, hogy a rendelvény csak a pontosan meghatározott összegű, 3000 és az 5000 dináros szabálysértések esetében alkalmazható – mondta Milan Marinović, a belgrádi Szabálysértési bíróság elnöke.

A gyorshajtókat biztosan az érdekli, hogy melyek azok a szabálysértések, amelyeket megúszhatnak szabálysértési rendelvénnyel. Lakott településen, ha valaki 10 km/h-val lépi túl a megengedett sebességet, annak a büntetés 3000 dinár, ha pedig 10 és 20 km/h közötti sebességgel vezeti a megengedettnél gyorsabban a járművét, akkor 5000 dináros büntetésre számíthat. Lakott településen kívül, ha valaki 20 km/h-val vagy az alatti sebességgel lépi túl a megengedettet, akkor annak 3000 dinárt kell fizetnie, ha pedig 20 és 40 km/h közötti a megengedett sebesség túllépése, akkor 5000 dináros büntetésre számíthat. Valamennyi felsorolt büntetés esetében, ha a vétkes nyolc napon belül fizet, akkor jogosult az 50 százalékos kedvezményre.

Fontos még, hogy a szabálysértési rendelvény kiadható olyan személynek is, akinek nincs bejelentett szerbiai lakhelye és/vagy külföldön él. Ilyen esetben, ha a posta vagy a bank nyitva tart, akkor a hivatalos szerv elrendeli, hogy a büntetést azonnal fizesse be. Ha a szabálysértési rendelvényt a bank vagy a posta munkaideje előtt vagy után, vagy lakott településen kívül kapja kézhez a vétkes, a pénzbüntetést kezelési költséggel együtt a helyszínen is ki lehet fizetni, amelyről egy elismervényt kap a szabálysértést elkövető, a hivatalos személy pedig a következő munkanapon befizeti az összeget a postán.

A Közúti közlekedés biztonságáról szóló törvényben több olyan szabálysértés is van, amelynek az elkövetéséért 6000 és 20 000, valamint 15 000 és 30 000 dinár közötti összeget kell fizetni, azonban egyelőre ezek esetében nem lehet élni a szabálysértési rendelvénnyel. Azért egyelőre, mert a Szabálysértési törvény egyes részeit már össze kellett volna hangolni a Közúti közlekedés biztonságáról szóló törvénnyel, de erre még nem került sor. A hírek szerint az új kormány megalakulása után felgyorsulnak majd a dolgok, hiszen a változtatásokat már elkészítették, s már csak a Szerbiai Képviselőháznak kell majd rábólintania és megjelentetnie a Hivatalos Közlönyben. Az már biztos, hogy az említett 6000 és 30 000 dinár közötti büntetések esetében, amelyek főként adminisztrációs szabálysértések, a jövőben egységesen 8000 dinárt érnek, s aki nyolc napon belül törleszt, annak 4000 dinárba „fáj” majd a büntetés.

A szabálysértési rendelvény bevezetésének következménye, hogy az Igazságügyi Minisztérium regiszterébe kerülnek majd a szabálysértők adatai, azoké is, akik fizettek, s négy éven át tárolják őket. Akik pedig nem fizetnek, azokat az autó regisztrálásakor vagy a vezetői engedély meghosszabbításakor érheti kellemetlen meglepetés, ugyanis az említetteket addig nem végezhetik el, amíg nem törlesztik az adósságukat.

Aki vétett, és nem olyan súlyosat, hogy büntetőpontot kapjon, az okosan teszi, ha nyolc napon belül fizet, hiszen akkor 50 százalékos kedvezményt kap. Természetesen, ha valaki meg van győződve az igazáról, annak marad a bíróság, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

A közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény változtatásáig is jó utat mindenkinek, és ne felejtsék el: nem az előttünk levő autó megy lassan, hanem a rendőrségi járőr érkezik majd soká helyszínelni…