2024. április 25., csütörtök

A bajnokok ligájában is helyt álltak

A zentai Bolyai Filmműhely két különdíjat is kiérdemelt az első Savaria Filmszemlén

A közelmúltban első ízben rendezték meg a magyarországi Szombathelyen az I. Savaria Filmszemlét, amelyen a tavalyi magyar filmfesztiválokon legjobban szereplő alkotások méretkeztek meg egymással, s ahol a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Filmműhelye és Kecsenovity Egon és Zsolnai Ákos Kicsi Klájd és a nagyvilág című animációs filmje is különdíjban részesült.

– A szervezők alapötlete az volt, hogy Szombathelyen is rendezzenek egy komolyabb filmfesztivált, azonban nem olyat, amelyet már mindenfelé megszerveznek, s azt találták ki, hogy ha már a sportban létezik a bajnokok ligája, akkor ők is meghívják a tíz legerősebb magyarországi fesztiválgyőztes alkotásait, hogy a legjobbak versengjenek egymással – mesélte Horváth Mihály, a Bolyai Filmműhely egyik mentora, s hozzátette, hogy ez azért is érdekes volt a zentaiak számára, mert lényegében több profi, filmművészeti akadémiát fejezett filmes is a mezőnyt erősítette, de a 26 magyarországi helyiségből érkező vendégeken és a bolyaisokon kívül Szlovéniából, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek alkotások. A versenyprogramon kívül természetesen úgynevezett műhelymunkákat is megtartottak a fesztivál ideje alatt, amelynek az egyik eminens vendége Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Szövetségének elnöke, s többek között olyan játékfilmek, illetve televíziós sorozatok forgatókönyvírója volt, mint a Szabadság különjárat, a Made in Hungaria, a Haction, A vizsga, illetve a napokban óriási sikert elkönyvelő A berni követ és a Couch Surf stb.

A zentaiak egyébként miután rádöbbentek, hogy valójában profi, illetve félprofi mezőnyben vesznek részt, különösebb eredményre nem számítottak. Horváth Mihály napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ő már azt is óriási dolognak tartotta, hogy egyáltalán részt vehettek a legjobbak megméretésén, s cseppet sem számított arra, hogy díjazni fogják az alkotásaikat. Természetesen annál inkább kellemes meglepetésben volt részük, amikor kiderült, hogy a filmműhelyt és a Kicsi Klájd és a nagyvilág című animációjukat is különdíjjal jutalmazták.

Legközelebb egyébként Zentán, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén, a budapesti BIG Filmfesztiválon, s a táplánszentkereszti VAS Filmfesztiválon lesznek megtekinthetők a Bolyai Filmműhely alkotásai.