2024. április 24., szerda

Március idusára emlékeztek Nyugat-Bácskában

Bácskertesen (Kupuszina) pénteken délután a faluközpontban álló Petőfi-szobornál a Himnusz eléneklésével kezdődött a március 15-ei emlékműsor. Nyugat-Bácskában ez volt az első idei 1848-as megemlékezés. A József Attila Általános Iskola tanulói és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szavalói versekkel és dalokkal, illetve irodalmi összeállítással idézték meg negyvennyolcnak nagy idejét, a programba az iskola elsőseit is bevonták. Az összeállítás végén Pacal Andrea nyolcadikos tanuló még egyszer elszavalta Kölcsey Ferenc 1823-ban írt versét, a később az összmagyarság nemzeti imáját, a Himnuszt. A rendezvényeken fellépőket Csikos Éva és Szenn Lídia készítette föl.

A szabadtéren tartott műsor végén megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát.

Pénteken délután négy órakor gyűltek egybe a bezdániak a Magyar Ház udvarán, a ’48-as emléktáblánál. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szervezte, valamint a Petőfi Sándor Kultúrközösség közreműködésével zajló emlékezést Neveda Ferenc vezette. A megemlékezésen imát mondott ft. Zélity Mihály. Az emléktáblánál a politikai pártok és helyi intézmények képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

Este hat órától a zombori Magyar Polgári Kaszinóban tartottak műsort a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából. A Kaszinó ifjai és dalárdája, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig gondosan válogatott zenés-irodalmi összeállítással idézték föl 1848. március 15-e emlékét. Ezt a műsort ma, szombaton Zombor testvérvárosában, a magyarországi Baján rendezett városi ünnepségen is előadják.

Ugyancsak hat órakor kezdődött Gomboson is az ünnepi emlékműsor, amelyben az Arany János Magyar Művelődési Egyesület tagjai által készített programot láthatta a közönség.

Egy órával később Szilágyin a József Attila Művelődési Egyesület tartott megemlékezést. A rendezvényen felléptek az egyesület szakcsoportjai. A március 15-ei ünnepség után megtartották az egyesület közgyűlését is.

Nyugat-Bácskában, Gomboson szombaton 16 órától koszorúzni gyűlnek egybe a temetőben, a Nagykeresztnél. Itt is közreműködnek az Arany János MME szavalói.

Nemesmiliticsen 16 órakor megemlékező szentmisét szolgáltatnak a Kisboldogasszony-templomban. A szentmise után koszorúzási ünnepség lesz a temetőben Pál Tóni szabadságharcos sírjánál. Közreműködnek a Németh László Művelődési Egyesület szavalói.

Doroszlón ugyancsak szombaton 19 órától a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színháztermében tartanak megemlékező műsort György Mária szervezésében. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, az egyesület Fehér Ferenc irodalmi csoportjának versmondói és a vegyes kórus Wilhelm József vezetésével.

Doroszlón vasárnap a reggeli szentmise után koszorúzási ünnepséget tartanak a temetőben a honvéd síroknál. Közreműködik a Móricz Zsigmond MME irodalmi csoportja és vegyes kórusa.