2024. április 24., szerda

Interaktív reklám a markunkban

Átvették a vezetést a mobiltelefon-reklámok

Évek óta először történt meg, hogy a brit vállalatok többet költöttek a mobiltelefonon történő reklámozásra, mint az újságokban közölt hirdetésekre – írja a Tanjug.

A New York-i székhelyű eMarketer digitális felületeken megjelenő reklámok kutatásával foglalkozó csoport legfrissebb adataiból kiderült, hogy Nagy-Britanniában az okostelefonokon elérhető hirdetésekből származó bevétel a tavalyi adatokhoz képest az idén kilencven százalékkal magasabb (az idén 2,26 milliárd font, 2013-ban pedig 1,19 milliárdfontot tett ki), míg a nyomtatott sajtóban megjelent hirdetésekből származó öt százalékkal csökkent (2,06 milliárd font).

Az eMarketer szakértői szerint egyre kifejezettebb lesz a mobiltelefonos reklámozás térnyerése. Becslésük szerint folyamatosan csökkenni fog a konkurens hirdetőknél (újság, televízió, internet, rádió) megjelenő reklámok száma, és 2018-ra a mobilfelületeken történő reklámozás adja majd a médiában sugárzott hirdetések harmadát.

Hasonló adatokkal szolgált nem olyan rég az Opera Mediaworks, a világ egyik legnagyobb független mobil-reklámozási cége is. A vállalat legutóbbi kutatása során konkrétan azt vizsgálta, hogy mely rendszerrel működő telefonokon generálnak több forgalmat a mobilos hirdetések. A felmérés eredményéből kiderült, hogy az android rendszerrel működő telefonok vezetik a piacot e téren, második helyen pedig az Apple cég iPhone készülékei találhatók. A kutatásból mellesleg az is kiderült, hogy világszinten havonta 60 milliárd reklám jut el 425 millió felhasználóhoz.

A mobiltelefonok digitális felületein való reklámozást egyébként már tavaly nyereséges befektetésként lehetett elkönyvelni.

A magyarországi ITCafé nevű honlapon megjelent egy cikk, amelyből kiderül, hogy a közismert Facebook közösségi oldal tekintélyes bevételeket zsebelt be a mobilos hirdetésekből, s mindezt úgy, hogy az oldalnak 2012-ben még nem is volt mobilos hirdetési platformja.

A Facebook a vállalat tavaly májusban kiadott pénzügyi gyorsjelentése szerint nagyon látványosan, az elemzői várakozásokat felülmúló mértékben nőtt a mobilos hirdetésekből befolyó bevétel aránya, és most már 30 százalékát teszi ki a teljes hirdetési bevételnek. 2012 első negyedévében bevételük elérte az 1, 058 milliárd dollárt, 2013 hasonló időszakában ez az összeg 1,458 milliárd dollárra emelkedett, vagyis 38 százalékkal növekedett. A nettó nyereség 219 millió dollár, ami 14 milliós növekedés az előző évhez képest.

A jelentésből az is kiderült, hogy a világ vezető közösségi oldalát majd egymilliárd felhasználó keresi fel valamilyen mobileszközről a számítógép mellett.

Persze a mobiltelefonon megjelenő hirdetések sok esetben nem érnek célba, illetve nem érik el a kívánt hatást.

A hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks egyik felméréséből az derült ki, hogy a felhasználók nagy részét idegesítették a rosszul optimalizált, nem esztétikus megjelenésű hirdetések, és többen is úgy nyilatkoztak róluk, hogy feleslegesek, használhatatlanok. A felmérésben részt vett internetezők több esetben is arról számoltak be, hogy nem voltak egyértelműek a hirdetések, amelyekkel találkoztak, és mindössze a megkérdezettek hat százaléka vásárolt a mobiltelefonokon keresztül kapott e-mail-es ajánlat hatására.

A mobilon keresztül elérhető postafiókokba landolt marketinglevelek, különleges ajánlatok jelentős része olvasatlanul kerül az online szemetesládába. A felmérés részt vevőinek alig 37 százaléka nem tudta megfogalmazni azt, hogy hatnak-e rájuk az elektromos postaládába küldött hirdetések. 14,3 százalékuk mondta azt, hogy számára az e-mail marketing keretében küldött ajánlatok segítenek a spórolásban.

A válaszolók egyötöde megnézi ugyan az e-maileket, de nem reagál rájuk, és a válaszolók egynegyede olvasatlanul törli ki az e-maileket postafiókjából.

A szakemberek számára nem okozhatott túl nagy meglepetést a mobiltelefonos reklámok ekkora elterjedése, ugyanis ezt a tendenciát már 2007-ben előrevetítették több tanácskozáson, egyebek között a budapesti Mobil Konferencia keretében is.

Akkor Sugár András, a Westel és a T-Mobile volt vezetője így nyilatkozott:

– Ha jobban belegondolunk, a mobil és a reklám kapcsolata már régen összefonódott. Egyrészt a termék lényegéből adódóan a hirdetések jelentős részét lefedik a mobiltelefonokról és azok szolgáltatásairól készült reklámok, ugyanakkor a nagy felhasználói csoportnak köszönhetően hangsúlyos reklámfelületté is válik a kis készülék. Az új csatorna – a mobilon továbbított reklám – tulajdonképpen a lehető legegyénibb és legközvetlenebb direkt marketingeszköz.

Horváth Attila az Akció – Nxs kreatív igazgatója is már akkor rámutatott a mobiltelefonok által betöltött mai reklámozási szerepre.

– Mára a hálózat, a készülék és a hagyományos tartalmak mellett a kreatív ügynökségeké az új főszerep, amelyek egyre inkább tartalom-előállítókként jelennek meg. Számukra ez komoly kihívás és lehetőség is egyben, hiszen sosem volt még akkora esély a személyre szabott reklám elkészítésére, mint ami a mobiltelefonoknak köszönhetően mára lehetővé vált. Még sose került ilyen közel a hirdető a célcsoporthoz, és sosem volt még ilyen részletes kép a célzott vevő szokásairól – véli a kreatív szakember.