2024. április 20., szombat

Nikola Tesla nyomában járva

Új iparturisztikai projektum kezdődik Szerbiában, amely a híres feltalálónak állít emléket

Új projektumot tervez megvalósítani a Szerbiai Kultúrfejlesztési Intézet, a Nikola Tesla és a Szerbiai Turisztikai Egyesület. A tervezet a Tesla Útjain elnevezést kapta. Ez egy többállomásos iparturisztikai utazási program, amely turisztikai célok mellett egyidejűleg emléket szeretne állítani a neves feltalálónak is.

Akik az idén ellátogattak a Belgrádi Turisztikai Kiállításra, lehetőségük nyílt arra, hogy a teslaways.rs internetes oldalon sétát tegyenek a még csak virtuálisan létező utakon. Az érdeklődők így arra is alkalmat kaptak, hogy többet tudjanak meg az ország ipari örökségéről, a Szerbiai Villanygazdaság múltjáról, százéves vízműveiről. Emellett az elsők között jelentkezhettek az első valós, többállomásos utazásra.

A tervezet létrehozásának egyik fő célja természetesen a szerbiai turizmus serkentése, ám a projektum egy nagyobb horderejű kezdeményezéssé nőtte ki magát. A turisztikai program alapjainak lefektetése óta ugyanis több mint negyven kulturális intézmény, turisztikai szervezet, gazdasági egyesület, valamint hat egyetem csatlakozott a projektumhoz, és tömörült klaszterbe.

A Privredni Pregled gazdasági lap értesülései szerint az újonnan létrejött klaszter tervei között szerepel több, hasonló kulturális és egyben turisztikai program megvalósítása.

Manuela Graf a kultúrfejlesztési intézet egyik tagja szerint a Tesla Útjain rendezvény kiváló példája az olyan kezdeményezéseknek, amelyek több szektort is képes egyidejűleg mozgósítani.

– A tervezetben aktív szerepet vállalnak a kulturális és oktatási intézmények, vállalkozók, és az önkormányzatok is komoly szerepet kaphatnak, ami tovább segítené a program fejlesztését.

Graf azt is megjegyezte, hogy az ilyen jellegű ipari és kulturális turizmus már hosszabb ideje sikeresen működik Európa több országában is, több mint ezer állomással, évi 2-3 millió turistával.

A Teslai Útjain keretében az érdeklődők gyakorlatilag Tesla nyomában járnak Szerbián keresztül. Megtekinthetik a belgrádi Nikola Tesla Múzeumot, a belgrádi villamosmérnöki kart, és más olyan fővárosi látványosságot, amelynek valamilyen módon köze volt a feltalálóhoz. A látnivalók persze nem csak Belgrádra korlátozódnak. A program keretében a turisták ellátogathatnak majd Negotinba is, ugyanakkor több régi vízerőművet is megtekinthetnek a térségben. A program egyébként emléket állít Đorđe Stanojevićnek is, aki egyik legfontosabb úttörője volt az elektromossággal kapcsolatos szakterületeknek Szerbiában. A túrának vajdasági vonatkozása is van, hiszen a programba beletartozik Jovan Jovanović Zmaj szülőházának megtekintése is, amely Kamenicán (Sremska Kamenica, Kamanc) található, ezenkívül a Fruška gorán lévő šišatovaci kolostorba is látogatást tesznek a turisták. Az előbbit azért került a programba, mivel Zmaj Tesla kedvenc költője volt, az utóbbi helyszín pedig azért, mert a feltaláló állítólag itt szerette meg a galambokat.

A már fentebb említett, teslaways.rs oldal egyébként az első internetes portál, amely átfogóan és egy helyen mutatja be szerb és angol nyelven Szerbia ipari örökségét. Az oldalon található több írás és fénykép segíti az érdeklődőket abban, hogy jobban megismerjék Szerbia egyes ipartörténetileg fontos régióit.