2024. április 19., péntek

Kibővítik a városi vízgyárat

A Városi Vízművek sétány melletti részén tegnap elkezdődtek a vízgyár kibővítésének előkészületi munkálatai, ebből az alkalomból elsősorban a városvezetés sajtótájékoztatót tartott a közvállalatban. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere többek között elmondta, hogy a vízművek mišeluki részén is nagy befektetések várhatók az idén.

Elkezdődtek a vízgyár bővítésének előkészületi munkálatai (Fotó: Dávid Csilla)

Elkezdődtek a vízgyár bővítésének előkészületi munkálatai (Fotó: Dávid Csilla)

– Újvidéken 30 éve nem újították fel és nem bővítették ki a vízgyár kapacitásait. A vízgyár kibővítésével minőségibb vizet fogyaszthatnak majd az újvidékiek. Azt várom el a Városi Vízművektől, hogy a munkálatok nagy részét az idén befejezzék. Kihasználom az alkalmat, hogy elmondjam, nemsokára megkezdjük a péterváradi vízgyár projektumának megvalósítását, ennek köszönhetően hosszú időre meg lesznek oldva az újvidékiek vízellátása körüli gondok. Nem engedünk meg semmiféle visszaéléseket, amelyekből sajnos volt bőven az előző időszakban. Megengedhetetlen, hogy az újvidékiek vízellátásával akárki is visszaéljen, ezt nem lehet politikai poénvadászatra használni, hiszen az emberek egészségéről van szó. Az önkormányzat teljes mértékben támogatja a Városi Vízművek projektumait, és ami nagyon fontos, a munkálatok nem terhelik a városi költségvetést – mondta Vučević.

Vladimir Jelić, a polgármester közművesítéssel megbízott helyettese kifejtette, 9 millió euróba kerül a vízgyár kibővítésének projektuma, amelyet az Európai Befektetési Bank kölcsönéből valósítanak meg.

– Tervben van egy új, 10 millió literes víztároló megépítése is, amely ha elkészül, egész Újvidéknek biztosítja a zavartalan vízellátást. A projektum megvalósításának határideje két év, a felújítás után az egész országban Újvidéknek lesz legjobb a vízellátása. Az említett befektetéseken kívül tervben van a Strand forrás felújítása is, ezt a Városi Vízművek saját eszközeiből végzi, a tervezett befektetés eléri a 100 millió dinárt. A Strand forrás tulajdonképpen a legnagyobb vízforrás Újvidéken, de 2009 óta nem működik. Ha befejeződnek a munkálatok, még a nyári hónapokban sem okoz majd gondot Újvidéken a víznyomás – magyarázta Jelić.

Dragan Božić, a Városi Vízművek igazgatója elmondta, nagy fontossággal bír a 9 millió eurós befektetés.

– A most megkezdett munkálatok helyszínén egy 10 000 köbméteres víztároló épül, és a jelenlegi víztisztító mellé még két tisztítóberendezést építünk be, ezek pedig az ózonizáció és a Gau filterek. Ez a három tisztítási mód biztosítja majd a kiváló minőségű vizet. A Városi Vízművek vezetősége és a munkásai is tisztában vannak azzal, mekkora felelősség hárul ránk, mert a mi munkánktól függ majd, hogy milyen vizet fogyasztanak majd az újvidékiek a következő évtizedekben. A tervek szerint a kibővítési munkálatok a jövő év közepe táján fejeződnek be.