2024. április 20., szombat

„Legyen összefogás a hétköznapokban is”

A magyar forradalomra emlékeztek tegnap Óbecsén

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek tegnap délután Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör melletti Petőfi-szobornál. Az eseményt a kultúrkör kórusának és szavalóinak a fellépése tette ünnepélyessé.

Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke ez alkalomból arról beszélt, hogy 1848/49-ben a magyar nemzet példát mutatott összefogásból és áldozatkészségből, és erre a példamutató történelmi eseményre ugyancsak együtt emlékeznek Óbecsén. Knézi azt kívánta: ezt a példás összefogást ne csak ünnepnapokon, hanem a hétköznapokban is élje meg a vajdasági magyarság.

Varga László köztársasági képviselő ünnepi beszédében a forradalmi időszak és napjaink közötti párhuzamokra hívta fel a figyelmet, elmondása szerint a magyarok ahogy ma, úgy akkor is egy modern, gazdaságilag fejlett, európai társadalmi és értékközösséghez szerettek volna felzárkózni.

Az ünnepség végén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai, a belgrádi magyar nagykövetség nevében Ritecz Miklós főkonzul, az óbecsei községi képviselő-testület nevében Knézi Péter, Kaszás Veronika és Nagy Ildikó, a VMSZ nevében Varga László és Molnár Viktor, a VMDP óbecsei szervezete nevében Varnyú Ilona és Friss László, a VMSZ óbecsei szervezete nevében Szilágyi Edit, Stefaniga Csaba és Fehér Szabolcs, a MEP nevében Szmieskó Zoltán és Romoda Ferenc, az Óbecséért Polgári Csoport nevében Ferencz Edvin, Acsai István és Kópré Adrianna, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai helyeztek el koszorút a Petőfi-szobornál.