2024. március 28., csütörtök

Gyanús ügylet az Air Serbia?

A Transzparens Szerbia szerint megtörténhet, hogy az állami támogatások odaítélésekor nem tartották tiszteletben az előírásokat

A Transzparens Szerbia ismét panaszt tesz a közhasznú információk biztosánál amiatt, hogy az Air Serbia légi utasszállító társaság nem adta át a vállalat alapító okiratát. A közhasznú információk biztosa a Transzparens Szerbia panasza nyomán korábban semmisnek nyilvánította az Air Serbia azon végzését, amelyben visszautasították, hogy a szervezet betekintést nyerjen az alapító okiratba.

– A közhasznú információk biztosának végzése nyomán az Air Serbiának ismét felül kellett volna vizsgálnia kérelmünket. Az Air Serbiának a felülvizsgálat folyamatát követően két lehetősége lett volna: vagy ismét elutasítja kérésünket, vagy átadja a kért dokumentumokat. Az Air Serbia azonban egyáltalán nem reagált a közhasznú információk biztosának végzésére, és mivel lejárt az erre vonatkozó törvényes határidő, ismét panaszt fogalmazunk meg – olvasható a Transzparens Szerbia Facebook-profilján megjelent közleményben.

Az Air Serbia a szerb kormány és az egyesült arab emírségekbeli Etihad Airways légi utasszállító vállalat közös vállalata. Mint az a Transzparens Szerbia közleményéből kiderül, az interneten szerdán megjelentek a szerb kormány, a valamikori Jat Airways és az Etihad Airways között aláírt szerződés bizonyos részletei, viszont sem a szerb kormány, sem az Air Serbia illetékesei nem nyilatkoztak a megjelentetett információk hitelességével kapcsolatban. A Transzparens Szerbia ezért egyelőre nem foglalkozott részletekbe menően a szerződéssel, annyi azonban kiderült, hogy ha a megjelent részletek hitelesek, akkor a szóban forgó szerződés igencsak összetett jogi aktus, amelyet több szerbiai törvénnyel is összhangba kellene hozni, áll a közleményben. Bár azt sehol nem tüntetik fel a felek, de úgy tűnik, hogy valamiféle állami-magán partnerségről van szó, véli a Transzparens Szerbia.

– A szerződés megjelentetett részleteiből kiderül, hogy a szerződő feleknek milyen beruházásokat kellene megvalósítaniuk a vállalatban, amely közös tulajdonukká válik. Ezzel jogossá válik a kérdés, hogy egy ilyen szerződés aláírásakor tiszteletben tartották-e a vonatkozó eljárási szabályokat. Az Állami-magán Partnerségek Bizottságának honlapján semmi nem utal arra, hogy a bizottság véleményt nyilvánított volna a szóban forgó ügylet kapcsán. Alapos a gyanúja annak, hogy az Air Serbiának megítélt állami támogatások tekintetében nem tartották tiszteletben a vonatkozó szabályokat. Erre enged utalni az Állami-magán Partnerségek Bizottságának 2013. decemberi határozata, amellyel elindították a Jat Airwaysnek tavaly augusztusban megítélt állami támogatások felülvizsgálatát – fogalmaznak a közleményben.