2024. március 28., csütörtök

A társadalmi felelősségtudat projektumai

Profitorientált vállalat is segítheti a szociális különbségek áthidalását

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) 2009-ben kezdett segítséget nyújtani a helyi önkormányzatoknak, hogy sporttevékenységekre, tudományra, környezetvédelemre, szociális védelmi projektumok sikeres kivitelezésére ösztönözze a területükön működő nemkormányzati szervezeteket, s hogy a figyelemre méltó ötletek ne csupán elgondolások maradjanak, hanem gyakorlati alkalmazást is nyerjenek. Belgrádban aláírták az idei támogatásokról szóló szerződéseket, a támogatott községek többsége vajdasági.

A támogatási összegek odaítélése 2013 óta teljes egészében nyilvános pályázatok útján történik. Az együttműködési szerződést aláírt községek területén működő nemkormányzati szervezetek, polgárok csoportjai saját önkormányzatukhoz fordulhatnak a támogatásért, ahol az önkormányzat és a vállalat képviselőiből összeállított bizottság bírálja el a beadványokat. Az idén is tíz község kapott a NIS-től anyagi segítséget: Újvidék, Niš, Pancsova, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökbecse, Bégaszentgyörgy, Magyarkanizsa, Szenttamás és Čačak. A keretösszeg a tavalyihoz képest növekedett: a 88 millió dinárral ellentétben most 110 milliót tesz ki. A pályázatokat április 4-éig várják a községekben, ezt követően hozzák meg a végleges döntéseiket.

A szerződések ünnepélyes aláírása során Kirill Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ezeknek a dokumentumoknak az aláírását sokkal fontosabb eseményként éli meg, mint bármelyik üzleti szerződés kézjeggyel történő ellátását, hiszen ezek a papírok az emberek számára fontos értékek szavatolását jelentik.

– Az eddigiekben mintegy másfél milliárd dinárt fektetett be a kőolajipari vállalat a helyi önkormányzatok fejlesztésébe, s noha nem kevés pénzről van szó, az az érzésem, mindez nem elég. A jövőben a községek fejlesztését segítő keretösszeg évről évre történő növekedésére fogunk törekedni – húzta alá.

A NIS székhelyének otthont adó városban elsőként Miloš Vučević újvidéki polgármester írta alá a támogatási megállapodást. Beszédében a vállalat és a város közötti többéves, kiemelkedő fontosságú, sikeres együttműködéséről szólt, s véleményének adott hangot, hogy a NIS-nek nem csupán a beruházások terén van vezető szerepe Szerbiában, hanem a társadalmi felelősségtudat eredményezte támogatások összegének nagysága kapcsán is az első helyen áll.

Ahogyan tavaly is, 2014-ben is a támogatott községek egyike volt Magyarkanizsa. A NIS ezúttal is ötmillió dinárt bocsát majd az önkormányzat rendelkezésére a sikeresnek ítélt projektumtervek megvalósítására. Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármestert elsőként arról kérdeztük, mit sikerült megvalósítaniuk a tavaly kapott összegnek köszönhetően.

– Tavaly tizenkét projektum realizálódott, sikerült az ötmillió dináros összeg egészét kihasználnunk ezek támogatására. A legnagyobb vállalkozásnak a Beszédes József középiskola projektuma számított, amelyik egy úgynevezett napelemes LED FA felállítására vonatkozott a magyarkanizsai tangazdaság előtti téren. A „zöld” energiának, a megújuló energiaforrásnak a felhasználásáról van szó, hiszen kizárólag a napenergia hasznosításával történik majd ott a terület megvilágítása. Napokon belül a polgárok is megbizonyosodhatnak ennek a hasznos, ugyanakkor látványos elképzelésnek a megvalósulásáról. Példaértékű projektumról van szó – mondta el Nyilas.

Hozzátette, tavaly több szociális jellegű kezdeményezést is támogattak, prioritásként szerepel a község számára a hátrányos helyzetben élők boldogulásának szavatolása. Örömmel nyugtázta, hogy maga a NIS is felismerte, hogy az ilyen programok fontosak, s ezáltal szociális felelősségéről tett tanúbizonyságot.

– Mindez az Együtt a közösségért jelmondattal összhangban történik, ami jól megválasztott üzenetnek számít. A gazdaságnak jelentős szereplője a kőolajtársaság, s az önkormányzattal, annak intézményrendszerével működik ily módon együtt kizárólag a polgárok, a lakosság érdekében – értékelte a magyarkanizsai polgármester.

A tavalyi pályázat egyik nyertese volt az Együtt Veled – Értük civil szervezet. Bagi Ferenc elnök arról számolt be, hogy terepi családlátogató programjukhoz kaptak támogatást.

– Számos olyan személy él Magyarkanizsa községben, akik távol vannak minden olyan lehetőségtől, amely egy városi ember számára magától értetődőnek számít. Őket keressük fel, az ő problémáikkal foglalkozunk. A legtöbb esetben szociális gondozóra, gyógyterapeutára van szükségük, de segítünk akkor is, ha más szakember bevonása számít indokoltnak – nyilatkozta Bagi.