2021. február 26., péntek
TÉVÉJEGYZET

Szemünk a Páván

Az X-Faktor eljön hozzád – akadt meg a napokban a szemem Újvidéken egy szerény, fekete-fehér felhíváson, mely talán még csak A4-s formátumú sem volt. A magyarországi kereskedelmi tévécsatornák tehetségkutatóiban szokványos pompával közel sem összeilleszthető plakátocska üzenete ennek ellenére bizalomgerjesztő, mert azt mutatja, hogy számítanak ránk, határon túliakra továbbra is. Szinte megkerülhetetlenek lettünk, legyen szó közmédiáról, vagy kereskedelmi tévécsatornáról. Kis egzotikumot vinnénk e műsorokba?

A népzenei tehetségkutatót, a Fölszállott a pávát ugyanakkor még a korábbinál is nagyobb érdeklődés övezi. A kimutatások szerint az idei első élő show-ba csaknem egymillióan néztek bele, és csaknem háromszázezer fős volt a nézettsége a teljes népesség körében, ami nagyobb, mint a korábbi esetében. Ezek a számok is bizonyítják a néptánc és a népzene népszerűségét, nem kevésbé a Páva sikerét. A sikeres vetélkedő 2012-es televíziós adásait összesen négymillió ember látta. A számoknál maradva az előző sorozat Facebook-oldalát a tavalyi év során több mint egy millióan tekintették meg, idén már meghaladja a 20 000-et a lájkolók száma. Ezenkívül hetente 40—50 000 ember látogat el a Páva oldalára a Médiaklikken, ahol az adás híreit olvashatják, visszanézhetik a műsorokat és a fényképeket. A fiatalabbak körében is népszerű a műsor, hiszen a kortársaik szerepelnek fellépőként az adásokban. Már regisztrálják azokat a nézőket is, akik szeretnének eljönni az élő adásokra. Hihetetlen felhajtás a népzene körül! A közmédia kifejezetten azt bizonyítja, milyen jól elsajátította a modernkori „nézőcsinálás” furfangjait – félelmetesen hasonlatosan dolgozik a kereskedelmiekkel –, csak éppen más területen kutatja a tehetségeket. A népzene közkincs, abszolút belefér a közpénzen készülő tévéműsorok repertoárjába. Hogy a Páva kissé másként közelít a néphagyomány eme fajtájához, mint az korábban szokásos volt? Miért lenne az baj?

A szemünk mindenesetre a műsoron. Pedig még néhány hét választ el bennünket a döntőtől. Húsvét ünnepén, nagyszombaton fog kiderülni, kik a Fölszállott a páva 2014-es győztesei. Addig is érdemes szombatonként a Duna TV-re, egyáltalán a magyar állami médiára figyelni. Azoknak is, akik nem kedvelik túlzottan a népzenét, a néptáncot. A Páva nemcsak versenyjellege miatt érdekfeszítő és figyelmünkre érdemes, hanem magáért a teljesítményért is, ami ritka kivételtől eltekintve valóban csúcsteljesítmény. Olyan, mint a foci-VB, vagyis a legjobbak megmérettetése. A részletekről a mediaklikk.hu/pava oldalon olvashatunk, élő adás után rögtön bekapcsolódhatunk a Páva-körforgásba, vagyis az online táncház forgatagába, bepillanthatunk a kulisszatitkokba, újra találkozhatunk a 2012-es évad szereplőivel, jobban megismerhetjük az adás továbbjutóit. De nemcsak ez bizonyítja a modern tendenciák követését a közmédiában, hanem a pénz fokozódó térhódítása is. 2014-ben mind a négy kategória győztesét 2-2 millió forinttal jutalmazzák, a közönségdíjas produkciót pedig további kétmillióval. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felajánlott 2-2 millió forintot egy határon túli és egy magyarországi kisebbségi produkciónak… Ez nem minden, hisz a közszereplés hírnévvel, népszerűséggel jár. S ez baj? Mégsem?