2024. április 24., szerda

Gusztony András Temerin polgármestere

Minimális támogatottsággal megalakult az új községi tanács

Jól előkészített forgatókönyv szerint bonyolódott le a temerini községi képviselő-testület tegnapi ülése, amelyen 20 képviselő írásban beadott javaslatára leváltották az eddigi polgármestert, majd Gusztony András (VMDP) személyében megválasztották az új polgármestert, a helyettesét, a községi tanács tagjait és a képviselő-testület új elnökét.

Miután a 33 képviselőből 20-an jelen voltak a névsorolvasáskor, az egy héttel korábban megszakadt ülés folytatásaként a képviselők titkos szavazással egybehangzóan elégtelennek minősített munkája miatt leváltották Vladimir Capik polgármestert, és ezzel automatikusan megszűnt a tanács megbízatása is.

A folytatásban az új ülésen, amely bővelkedett fordulatokban (lemondásokban, mandátum-visszaadásokban, újraválasztásokban és új képviselők mandátumának hitelesítésében) titkos szavazással minimális szavazattöbbséggel (17) a képviselők Boško Govedarica (DP) közlekedési mérnök személyében megválasztották a képviselő-testület új elnökét, majd Gusztony Andrást polgármesternek, Nikola Embert (SZSZP) pedig újraválasztották a polgármester helyettesének, ezenkívül megválasztották a községi tanács tagjait is. Újdonság, hogy az eddigi 8 tagú tanács 6 tagúra szűkült. A tanácsból kimaradt a VMSZ és a Prosperitás polgári csoport, reszortjaikat felosztották az újraalakított tanács tagjai között. Az új községi tanácsba Gódor Rudolf (pénzügy és oktatás), Miroslav Monar (mezőgazdaság), Ljupko Todorović (új projektumok és gazdaság), Slađana Marković (művelődés), Milan Tepić (sport- és egészségügy), valamint Stevan Tomić (kommunális ügyek) került be. A pártlistákról a képviselő-testület tagja lett Dusa János (VMDP) és Momčilo Karanović (SZSZP).

Csőke Csaba, a VMSZ községi szervezetének elnöke azt követően, hogy a párt kimaradt a községi tanácsból, úgy vélekedett, hogy természetes dolog volt, hogy az ülés első részében a polgármester leváltására szavaztak, mivel nem lehet polgármester, akinek a pártja egyetlenegy képviselővel sem rendelkezik. Ahhoz viszont, hogy VMSZ bármilyen koalícióra léphessen, a központi pártszervezet jóváhagyása szükséges. A VMSZ konstruktív ellenzékként kíván fellépni, és a község, valamint a magyar közösség érdekeit kívánja szolgálni.

Gusztony András polgármester, aki eddig a képviselő-testület elnöki tisztségét töltötte be, megválasztását követően elmondta, hogy nagy volt a nyomás a Szerb Haladó Párt részéről, hogy a magyar pártok velük alakítsanak koalíciót. Amikor azonban rájöttek arra, hogy ezt csak a választások után kívánták megtenni, és hogy a kényszerigazgatás bevezetése volt a céljuk, új megoldásokat kerestek, és lényegében karcsúsítva, de a régi felállásban alakult meg a községi tanács. A községi kasszában van némi pénz, amit nyomban be kell fektetni, hogy a polgárok láthassák, hogy nem tétlenkednek. Megígérte, hogy hamarosan megkezdődik egy aszfaltos út építése a határban, mintegy 60-70 térfigyelő kamera felszerelése és játszóterek építése. Nem lesz elhanyagolva a vállalkozások támogatása és az új munkahelyek nyitása sem – mondta.

Boško Govedarica, a képviselő-testület új elnöke úgy nyilatkozott, hogy mivel látták a tétlenséget és szerették volna megakadályozni a további romlást, a DP csatlakozott az új koalícióhoz, mert rajtuk múlik a község fejlődése. Ő volt az, aki a polgármester személyére vonatkozóan megtette a javaslatát, és az ő programja tűnik leggyorsabban megvalósíthatónak.