2024. április 18., csütörtök
RENDHAGYÓ MERÉNYLET A BOSZNIAI SZERB KÖZTÁRSASÁGBAN

Kézigránátot dobott a buszba

Csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban történt egy olyan merénylet, amely Pakisztánban, Afganisztánban, Irakban... „szokványos”, vidékeinken azonban ritkaságszámba menő. A banjalukai Autoprevoz városi autóbuszába a banjalukai mezőgazdasági középiskola előtti állomáson egy férfi kézigránátot dobott. Noha a Lazarevo–Obilićevo reláción közlekedő buszban mintegy 30 utas tartózkodott, két enyhébb sérültet leszámítva valamennyien következmények nélkül megúszták a bombatámadást, ám a jármű sofőrje életét vesztette.

Szemtanúk elmondása szerint, amikor 10.50-kor a busz megállt, hogy felvegye az utasokat, egy feketébe öltözött fiatalember lépett az ajtóhoz (mások szerint fellépett a járműre), és a sofőr ülése alá dobta a kézigránátot. A robbanástól a környező épületekben és autókban is kár keletkezett.

A banjalukai Nezavisne novine értesülése szerint az elkövető – akit a rendőrség intenzíven keres – állítólag bizonyos Željko Stevanović volt, áldozata pedig Boro Topić. A napilap szerint Stevanović már négy éve a sofőr haragosa volt; korábban az áldozat autóját is felgyújtotta. A lap azt is tudni véli, hogy a rohamrendőrök bekerítették az elkövetőnek vélt illető lazarevói házát.