2024. április 20., szombat

Ideiglenesen szüneteltetik a tüntetést az egyetemisták

A tandíjemelés ellen tiltakozó hallgatók szerdán elfoglalták a Belgrádi Egyetem rektorátusát

Szerbiában az egyetemek nem az oktatást szolgálják, hanem a diákok kirablását, nyilatkozta csütörtökön Marko Šović, a Belgrádi Egyetem egyik hallgatója, miután a tandíjemelés ellen tiltakozó felsőoktatási hallgatók felhagytak a figyelmeztető tiltakozással.

A Szerbiai Egyetemisták Uniója egy hete jelentette be, hogy elfogadhatatlannak tartja 13 belgrádi kar tandíjemelési kérelmét, és felszólították az egyetemistákat, hogy tüntessenek a tandíjemelési javaslat ellen. A szervezet szerint a tandíjemelés – amelynek okai egyebek mellett az oktatás minőségének javítása, a karok modernizálása – alaptalan, és úgy gondolják, hogy ez pénz úgy fog befolyni a karokhoz, hogy abból az egyetemistáknak nem lesz haszna. Azt is állították, hogy a tandíjak nagy része a tanárok fizetésére megy el.

Miután szerdán a Belgrádi Egyetem rektorátusa kijelentette, hogy nem tehet eleget a hallgatók követeléseinek, és megnöveli a tandíjakat, az elégedetlen hallgatók szerdán elfoglalták az egyetem rektorátusának egyik épületét. Az épület erkélyére kifüggesztettek egy transzparenst, amelyen a következő szöveg állt: „Diákok vagyunk, nem kliensek.”

A tüntető hallgatók azt követelték, hogy az egyetem törölje el a tandíjemelésről szóló döntését, különben ha nem teszi, tüntetésbe kezdenek. Bejelentették, hogy a tüntetést április 4-ére tervezik.

– Az ingyenes oktatásért és a bolognai rendszer eltörlésért tüntetünk majd – mondta Marko Šović, majd hozzátette, hogy céljaik érdekében 10 ezer aláírást kívánnak összegyűjteni.

A rektorátus elfoglalásával egyidejűleg a hallgatók megalapították a Hallgatói Frontot, ezt a tervek szerint be is jegyeztetik. A szervezet célja a jelenlegi hallgatói rendszer elleni harc lesz, állítják a szervezet tagjai. Véleményük szerint a hallgatói önkormányzati választásokra a diákok egy százaléka sem vesz részt, ezért követelni fogják a hallgatói önkormányzat reformját, valamint a küldöttségi rendszer bevezetését.

Az újságírók kérdésére, hogy a tüntetésen a rossz tanulmányi eredményt felmutató hallgatók vesznek-e részt, a sajtótájékoztatón a hallgatókat képviselő Marko Sović, Aleksandar Denić és Nemanja Nedović kijelentette, hogy az átlagaik egyenként 9,4, 8,5 és 9,1. Mindhárman a bölcsészkar hallgatói.

A Belgrádi Egyetem 31 kara közül 13 kért 2–10 százalékos tandíjemelést. A javaslatot az oktatási minisztériumba juttatják el, a végső döntést a kari tanács hozza meg.

Az Újvidéki Egyetem pedig úgy döntött, hogy nem emeli meg a tandíjat a következő tanévben. Erről Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár és a fakultások dékánjai állapodtak meg egy hete. A felsőoktatási intézmények vezetői elfogadták a kormány javaslatát, hogy a jelenlegi szociális és társadalmi körülmények között a tavalyi szinten kell maradnia a tandíjnak.