2024. április 25., csütörtök

Negyven évet kapott a gyilkos csendőr

A kraljevói bíróság a maximális, vagyis 40 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélte Aleksandar Krstić kraljevói csendőrt két jagodinai személy meggyilkolása ügyében. Tettestársaira, Goran Dabićra 7 év 10 hónap, Ivana Radivojevićre pedig 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bíróság.

Mint ismeretes, a kraljeói rendőrség Aleksandar Krstić (34) kraljevói csendőrt július 16-án, tettestársait, Goran Dabić (23) kraljevói és Ivana Radivojević (28) beloševaci személyt pedig július 17-én vette őrizetbe, annak az alapos gyanújával, hogy Krstić egy személygépkocsiban tarkón lőtte a jagodinai Srđan Tomićot és Aleksandar Nedeljkovićot, majd tettestársai segítségével Ratkovac település mellett egy személygépkocsiban felgyújtotta a holttesteket. Ivana Radivojević a csendőr élettársa. A rendőrség Dabićot minősített emberölés közreműködésével, Radivojićot pedig bűnpártolás megalapozott gyanújával vette ekkor őrizetbe.

Miroljub Vujović elnöklő bíró szerint Krstić esetében vitathatatlanan volt a vád, mivel a vádlott mindent beismert, és ezért a lehető legsúlyosabb ítéletnél enyhébb büntetést nem róhattak ki. Bűntársai esetében nem lehetett bebizonyítani a minősített emberölés vádját, mivel a gyilkosság megtörténte után segítettek az elkövetőnek.

– Dabić a gyilkosság után a nyomok ellentüntetésében segédkezett csak – mondta a bíró.

Az ügyészség Krstić elsőrendű és Dabić másodrendű vádlott részére a lehető legsúlyosabb, 40 éves börtönbüntetést, Radivojevićre pedig 10 éves letöltendő börtönbüntetést kért.

Az egyik áldozat édesapja, Milisav Tomić kijelentette, hogy Svájc be fogja perelni Szerbiát, fia ugyanis svájci állampolgár volt, a kirótt büntetések pedig szégyenletesek.

– Botrányos ítéletek születtek. Hogyan kaphatott csupán hétéves börtönbüntetést az, aki tudott a gyilkosságokról, majd felgyújtotta a holttesteket? A bíróság azzal indokolta az ítéletet, hogy a vádlott fiatal. A fiam is fiatal volt, de mégis megölték, majd a holttestét felgyújtották – panaszolta Milisav Tomić.

Milan Stojanović, a Tomić család jogi képviselője bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Elmondta, hogy tavaly egy ehhez hasonló ügyben a gyilkosság elkövetőjét és a tettestársakat is 35 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Krstić védelme a gyilkosság indokának az elharapódzó uzsorakölcsönt jelölte meg.

A sajtóinformációk szerint a csendőr néhány nappal a gyilkosság elkövetése előtt beavatta Dabićot abba, hogy mire készül. Krstić a feltételezések szerint nagyobb összeggel – a sajtó szerint 8 ezer euróval, a rendőrség szerint 5 ezer euróval – tartozott a Svájcban élő Aleksandar Nedeljkovićnak, ezért úgy döntött, hogy lépre csalja egy, a tartozása fejében felkínált személygépkocsival, és végez hitelezőjével. Nedeljković Srđan Tomićot azért hívta meg a végzetes útra, hogy segítsen hazavezetni a két személygépkocsi egyikét. A vizsgálat szerint miután Krstić és Dabić beült Nedeljković személygépkocsijába, a csendőr maroklőfegyverrel kényszerítette az áldozatokat, hogy Zakuta falu határába vezessenek, majd ott főbe lőtte őket. Ezután Krstić felhívta élettársát, a nő benzint és sátorponyvát hozott. Az áldozatokat a személygépkocsi hátsó ülésére helyezték, és letakarták a ponyvával, majd elindultak a Rekovac községbeli Ratković falu irányába. Radivojević személygépkocsijával előrement, hogy élettársát időben értesítse, ha arra járó rendőrőrjáratot vesz észre. Ratković település szélén a holttesteket leöntötték benzinnel és felgyújtották, ezután pedig Radivojić lakásán egy kályhában elégették a tettesek véres ruháit.