2024. április 25., csütörtök

Bíznak a referendum sikerességében

Március 15-én, 16-án, valamint 21-én, 22-én és 23-án a helyi járulék (újbóli) bevezetéséről döntenek a muzslyaiak

A Köztársasági Választási Bizottság tegnap értesítette a muzslyai helyi közösséget arról, hogy a köztársasági választásokkal egyidejűleg megtarthatják a helyi járulék bevezetéséről szóló referendumot is, közölte Hallai Zoltán tanácselnök a helyi közösségben megtartott sajtótájékoztatón. A 2014–2019-es időszakra vonatkozó helyi járulék bevezetésére kiírt véleménynyilvánítást március 15-én és 16-án, valamint március 21-én, 22-én és 23-án tartják meg, a Szervó Mihály Á. I. két épületében, a köztársasági választások napján pedig mindenki a megszokott szavazóhelyén voksolhat a helyi járulékról is. Az említett napokon 7 és 20 óra között lehet majd szavazni.

Muzslya helyi közösségének tanácsa és a civil szervezetek képviselői bíznak abban, hogy második nekifutásból sikerül a referendum, vagyis a 6949 szavazati joggal rendelkező polgárnak több mint a fele „igennel” szavaz. Ennek érdekében erőteljes kampányba fogtak, mert mint mondják, az elkövetkező öt év létfontosságú lesz Muzslya számára.

A muzslyaiaik 1961-től 2012-ig fizették a helyi járulékot, amelyből kiépítették a kommunális infrastruktúrát. Két évvel ezelőtt azonban nem sikerült meghosszabbítani a helyi járulékot, ami nagy gondokat okozott a helyi közösség életében. A működtetéshez szükséges alapvető eszközök hiánya mellett tovább romlott a kommunális infrastruktúra állapota, önerő híján pedig nem tudtak sikeresen pályázni, veszélybe került a 24 civil szervezet ténykedése. Nem véletlen, hogy a referendum sikeressége érdekében szervezett kampányban a civil szféra is kivette a részét.

Kovács Zoltán, a Fókusz Klaszter alelnöke közölte, hogy a helyi tanáccsal együtt kidolgozták az ötéves fejlesztési tervet, amelynek megvalósítása szorosan kötődik a helyi járulékhoz. A referendum kampányát a Háló Civil Központ támogatásával szervezték meg, amelyben a politikusok helyett elsősorban tekintélyes személyek kaptak helyet.

Hallai Zoltán tanácselnök szerint a helyi járulék megszavazása biztosítaná azt a folytonosságot a közösség fejlődése szempontjából, amely az elmúlt mintegy fél évszázada jellemezte Muzslyát. Másrészt biztosíthatja a pályázatokon való részvételhez szükséges önerőt, és lenne miből elkészíteni a kommunális tervdokumentációt, amelyek nélkül nem kérhetnek támogatást. A tanácselnök reméli, hogy a „nagypolitika” az urnák elé csalogatja a muzslyaiakat.