2024. április 18., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Barcelonában lehet, Párizsban kizárt az izgalom

A Barcelona, valamint a Paris Saint-Germain is megnyugtató előnnyel várja hazai környezetben a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóját. A barcelonaiak az első mérkőzésen 2:0-ra diadalmaskodtak a Manchester City vendégeként, míg a párizsiak 4:0-s győzelmet arattak a Bayer Leverkusen otthonában.

A mai visszavágón a katalán városban két olyan csapat találkozik, amely kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott hazájában a hétvégén: a Barcelona óriási meglepetésre legnagyobb sztárjaival felállva 1:0-s vereséget szenvedett a kiesőjelölt Valladolid vendégeként, míg a Manchester City az FA-kupa negyeddöntőjében saját közönsége előtt a címvédő, ám másodosztályú Wigan Athletictől kapott ki 2:1-re.

A katalánok kétgólos előnyük tudatában is óvatosságra intették a szurkolókat, mivel a Manchester City a csoportkörben például a címvédő Bayern München otthonában diadalmaskodott 3:2-re.

A Barcelona, amely sorozatban hetedik alkalommal juthat a legjobb nyolc közé, története során 34 olyan európai kupapárharcot vívott meg, amelynek első mérkőzését idegenben megnyerte, ezek közül pedig mindössze két alkalommal nem jutott tovább. A klub történetében csak egyszer volt példa arra, hogy az idegenben szerzett kétgólos előny kevésnek bizonyult, a kupagyőztesek Európa-kupájának 1984/85-ös idényében a francia Metz vendégeként 4:2-re diadalmaskodott a katalán gárda, a visszavágón azonban 4:1-es vereséget szenvedett a Camp Nouban. A gránátvörös-kékek legutóbbi 25 hazai BL-mérkőzésükből mindössze egyet veszítettek el saját közönségük előtt, ráadásul ezek közül 19-et megnyertek.

Manuel Pellegrini, a Manchester City vezetőedzője korábban kilenc évig dolgozott Spanyolországban, az ősi rivális Real Madrid, a Villarreal, valamint a Málaga trénereként összesen 22-szer játszott a Barcelona ellen, de csak négy alkalommal járt sikerrel.

A Paris Saint-Germain és a Bayer Leverkusen párharcának visszavágója formalitásnak ígérkezik, már csak azért is, mert az európai kupaporondon hazai környezetben 27 mérkőzés, 2006 novembere óta veretlen párizsiak még nem buktak el úgy párharcot, hogy az első találkozót idegenben megnyerték. A németeknek történetük során egyszer sem sikerült az a bravúr, hogy idegenben harcolják ki a továbbjutást hazai vereségüket követően.