2024. április 25., csütörtök
ELTŰNT UTASSZÁLLÍTÓ

Valószínűtlen, hogy felrobbantották

Alig valószínű, hogy terrorcselekmény történt a Malaysia Airlines légitársaság szombaton eltűnt utasszállító repülőgépén – közölte kedden Ronald Noble, az Interpol főtitkára. Az Interpol közzétette két iráni fiatal fotóját, akik Kuala Lumpurban a lopott osztrák és olasz útlevéllel szálltak fel a Boeing 777-es gépre. A két,19, illetve 28 éves férfi iráni útlevéllel Dohából érkezett a maláj fővárosba, ott juthattak hozzá a lopott okmányokhoz. Korábban felmerült, hogy a lopott útlevelekkel a kilétüket eltitkolni próbáló terroristák szállhattak fel a gépre, és később felrobbanthatták azt.

A hamis útlevéllel utazó két iráni fiú a biztonsági kameráról készült felvételen, akik az Interpol szerint is csupán menedékkérők voltak, nem terroristák (Fotó: Beta/AP)

A hamis útlevéllel utazó két iráni fiú a biztonsági kameráról készült felvételen, akik az Interpol szerint is csupán menedékkérők voltak, nem terroristák (Fotó: Beta/AP)

A maláj rendőrség korábban közölte, hogy a két iráni valószínűleg nem terrorista, hanem menedékkérő volt. Egyikük Németországba tartott, ahol édesanyja él, a másikuk pedig Koppenhágába utazott volna tovább. Az is felmerült, hogy embercsempészektől szerezték a lopott útleveleket. Kilétük nyilvánosságra hozásától azt remélik, hogy családtagjaik kapcsolatba lépnek majd a hatóságokkal, és új információkkal szolgálhatnak a nyomozáshoz.

Az „eltűnt” gépet övező rejtélynek külön bizarr jelleget kölcsönöz, hogy egyesek mobiltelefonja a gép eltűnése után is kicsengett. Tizenkilenc családtag számolt be arról, hogy hívni próbálták a gépen levő hozzátartozóikat, azok telefonja „észlelte” is a bejövő hívást, de senki sem jelentkezett.

A 227 utassal és 12 fős személyzettel Pekingbe tartó gép roncsait még mindig keresik a Dél-kínai-tenger felett. A kutatást a Maláj-félsziget nyugati oldalára, a Malaka-szorosra is kiterjesztették.