2024. április 25., csütörtök

Megvalósulóban a nemzetegyesítés

Németh Zsolt államtitkár vajdasági látogatásának állomásain

Kétnapos szerbiai látogatásának második napján, a belgrádi megbeszélésekkel töltött hétfői események után, tegnap a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására vajdasági településeket járt be Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára. Magyarkanizsára, Horgosra, Topolyára, Bácskertesre és Zomborba látogatott el. Találkozott a települések vezetőivel, és járt a vajdasági magyarság számára fontos, kultúrával, hagyományőrzéssel foglalkozó intézményekben is.

A politikusok Horgoson a Szent István-szobornál tették tiszteletüket (Fotó: Molnár Edvárd)

A politikusok Horgoson a Szent István-szobornál tették tiszteletüket (Fotó: Molnár Edvárd)

Tegnap délelőtt Magyarkanizsán és Horgoson folytatta szerbiai látogatását Németh Zsolt, a magyar külügyi tárca parlamenti államtitkára. A magyar politikust elkísérte Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás szabadkai magyar főkonzul, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, Kávai Szabolcs, a VMSZ tartományi képviselője. Az államtitkárt a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épülete előtt Nyilas Mihály polgármester fogadta, hogy kíséretével rövid körsétára invitálja, illetve hogy megmutassa a város nemrégiben felújított kulturális intézményeit, a Művészetek Házát, a Regionális Kreatív Műhelyet, a Dobó Tihamér Képtárat, valamint a hamarosan elkészülő épületét.

A magyar kultúra értékeinek megőrzéséről, illetve a Cnesa OMI jelenlegi tevékenységeiről Sarnyai Károly igazgató számolt be, a jelenleg is épülő Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központot, s annak jövőbeni terveit pedig Varjú Potrebić Tatjana, az intézmény igazgatója ismertette. Később az éppen aznapra Magyarkanizsára kihelyezett konzuli fogadónap általános működési rendjét mutatták be a magyarországi vendégeknek.

SIKERES KAPCSOLATÉPÍTÉS

A politikusok Horgoson a Szent István-szobornál tették tiszteletüket, majd a művelődési otthon építési munkálatait tekintették meg.

– Az április 6-ai választások egyedülálló lehetőséget jelentenek arra, hogy a vajdasági magyarok immár 104 év után részt vegyenek a magyar országgyűlési választásokon. Ez az esemény azt is jelenti, hogy a magyar politika figyelme a határon túli magyarságra nézve kiemelkedő lesz, a nemzetegyesítésnek a betetőződése. Ebből a lehetőségből kimaradni nem lenne helyes, ezért arra szeretném biztatni a vajdasági magyarokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Mint ahogy arra is biztatjuk őket, hogy a szerbiai választásokon is vegyenek részt minél tömegesebben, hiszen a szerbiai választások azt eredményezhetik, hogy azok a nagyon sikeres kezdeményezések, amelyek az elmúlt években elindultak, folytatódhatnak, kiteljesedhetnek, a magyarság megőrizheti politikai befolyását és erősítheti képviseletét. Bízunk abban, hogy az autonómiát, a Magyar Nemzeti Tanács hatásköreit, a vajdasági hatásköröket az elkövetkező időszaknak a törvényhozása eredményeképpen erősíteni, javítani lehet. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy elindul az európai integrációnak a folyamata, amely pár év múlva elhozhatja Szerbia számára az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőséget – mondta Németh Zsolt, hangsúlyozva, hogy a kezdeti tárgyalásokkor is fontos a kisebbség határozott érdekképviselete, mert a későbbi csatlakozási tárgyalásokra meghatározó módon fog majd hatni.

– Ha mind Szerbiában, mind Magyarországon az általunk remélt eredménnyel zárulnak a választások, akkor további eredményeket hozhat magával az az együttműködés, amely az elmúlt években a magyar kormány és a VMSZ, illetőleg a vajdasági magyar politikum között alakult ki. Gondolok itt a kedvezményes honosításon túlmenően azokra az együttműködési programokra, amelyek az elmúlt években sikeresen elindultak – tette hozzá az államtitkár, aki az elmúlt évek magyar–szerb kapcsolatépítését a vagyon-visszaszármaztatással és a megbékéléssel együtt sikeresnek értékelte.

A horgosi látogatás alkalmával otthonában fogadta a vendégeket Huzsvár László nyugalmazott megyés püspök, majd a politikusok lakossági fórumot tartottak a helyi közösség épületében, ahol a választások fontosságáról, tétjéről beszélgettek a megjelentekkel.

A MINŐSÉGI MAGYAR MŰSOR KÖZÉRDEK

Németh Zsolt államtitkár és az őt kísérő küldöttség a topolyai Sat-Trakt telekommunikációs vállalatban Zsemberi János tulajdonossal találkozott, és tájékozódott a cég tevékenységéről. Az elmúlt húsz évben a Sat-Trakt Vajdaság vezető kábeltévé-szolgáltatójává nőtte ki magát. Fő profiljuk a kábeltévé- és internetszolgáltatás. Zsemberi elmondta, hogy több mint 150 alkalmazottjuk van, szolgáltatásaiknak skálája pedig folyamatosan bővül. Számos újítás várható a közeljövőben is, amely lehetővé teszi, hogy az előfizetők telefonon és laptopon is követhessék a műsort, valamint céljuk azok számára is elérhetővé tenni műsoraikat, akik nincsenek a hálózatukon, így például a zombori, nagykikindai, újvidéki polgárok számára is.

– Nagy örömömre szolgál, hogy egy ilyen jelentős vállalkozás működik itt, a Vajdaságban. Az, hogy a vajdasági magyar közösség hozzájut minőségi magyar műsorokhoz, az egy alapvető közérdek, és örvendetes, hogy ezt a közérdeket eredményesen tudják az üzleti szféra és a közélet képviselői együttesen szolgálni. Nemcsak a helyi műsorszolgáltatókról van szó, hanem az anyaországiakról is, hiszen minden jelentős anyaországi médium el tud jutni a vállalat sikeres és eredményes működése révén a vajdasági magyar közösséghez – nyilatkozta a megbeszélést követően Németh Zsolt, hozzátéve: – Egy önérdekét ismerő vállalkozóval van dolgunk, aki úgy tudja saját céljait szolgálni, hogy egyben a közérdeket is eredményesen szolgálja.

Az önkormányzati alapítású kisebbségi nyelveken is sugárzó médiumok privatizálásával kapcsolatban az államtitkár kifejtette:

– Annak a szabályozásnak, amelyet itt egyesek erőltetnek, hogy privatizálni kellene az önkormányzati médiumokat, nincs semmiféle elvi, de úgy látom egyértelmű jogi alapja sem, hiszen különféle jogszabályok mást írnak elő, tehát van egy ellentmondás a jogrendszeren belül, és úgy gondolom, hogy ilyen helyzetben a politikának világos irányt kell szabnia. A VMSZ álláspontja egyértelmű, ellenzi, hogy önkormányzatok ne tarthassanak fenn médiumokat, a mi álláspontunk is egyértelmű, mi is ellenezzük. A kisebbségek számára fontos műsorok sugárzása alapvetően közérdek, és kik képviseljék ezt a közérdeket, ha nem az önkormányzatok. Én bízom abban, hogy ez a bölcsesség felül fog kerekedni majd a szabályozás végső formájának kialakításában.

NEMZETI ÜGYEINK

Vajdasági körútja során Németh Zsolt, Magyarország külügyminisztériumának parlamenti államtitkára fölkereste Nyugat-Bácskát is. Bácskertesen a település elöljáróival, az oktatás, művelődés, hitélet képviselőivel találkozott, majd megtekintette a kupuszinai tájházat. Ezután az államtitkár Zomborba utazott, látogatást tett a megyeházán, a Szent István-templomban, valamint a Milan Konjović Galériában.

Este hat órakor a VMSZ lakossági fórumán vett részt a Zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A VMSZ Nemzeti ügyeink programsorozatának utolsó állomására az államtitkárt elkísérte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Pásztor Bálint és Varga László köztársasági, Pelt Ilona tartományi képviselő, Őrszegi Márk Aurél, a miniszteri és parlamenti államtitkári kabinet főosztályvezető helyettese, dr. Pintér Attila, a Nyugat-Balkáni Főosztály főosztályvezetője, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja.

A zombori zárórendezvényre egész Nyugat-Bácskából összesereglettek az érdeklődők, a VMSZ helyi politikusai, képviselői és vendégeik szóltak hozzájuk.

Németh Zsoltot megkérdeztük, miben látja a Vajdasági Magyar Szövetség erősségét.

– A VMSZ legnagyobb erőssége, hogy egy magyar párt, jelenleg az egyetlen itteni magyar párt, amelyik nemzeti alapon szerveződik, és lehetőséget biztosít a vajdasági magyar polgárok számára, hogy magyar pártra szavazzanak. Ez az a politikai alakzat, amely tudja, hogy mit akar. Az elmúlt években teljesen világos politika mentén haladt végig, képes volt elindítani a történelmi megbékélési folyamatot, tágítania az autonómia lehetőségeit, befolyásolni az európai integrációs folyamat irányát, fontos társadalmi programokat indított el. A párt tervei nem állnak meg az identitáspolitikánál, mert a párt tisztában van azzal, hogy Szerbia politikai sikere nagyon fontos előfeltétele annak, hogy sikerüljön megállítani az elvándorlási folyamatot, és hogy jövőt lássanak a vajdasági magyarok, fiatalok, vállalkozók abban, hogy az életüket itt éljék le.

Természetesen fölvetődött az Aleksandar Vučićtyal folytatott belgrádi tárgyalásának kérdése is.

– Az elmúlt évek során szilárd alapokra sikerült helyezni Magyarország és Szerbia kétoldali kapcsolatait. Mára őszinte, a kölcsönös bizalomra alapozó ez a kapcsolat, ami legalább négy területen széles körű fejlődésre nyújt lehetőséget. Először a gazdaság területén, hiszen Magyarországon egy gazdasági fordulat eredményeként egyre nagyobb a meggyőződés, hogy nem pusztán kereskedelmi kapcsolatokra kell törekedni, hanem infrastruktúrát kell építeni, befektetési kapcsolatokra kell szert tenni, a szerbek nyitottak erre. Másodszor, kisebbségi területen a Szerb Haladó Párt készen áll arra, ha sikert ér el a választásokon, meghívja a feltételesen ugyancsak sikerrel járó VMSZ-t a kormánykoalícióba, ami által jelentős garanciát nyerhet a kisebbségi érdekek hatékony képviselete. Harmadsorban meggyőződésem, hogy az európai integráció szerteágazó lehetőségeket hordoz az együttműködés terén. A negyedik terület a történelmi megbékélés folyamatának folytatása. Ezen a területen még nagyon fontos lépésekre van szükség, de benyomásom szerint Vučić miniszterelnök-helyettes, pártelnök készen áll arra, hogy ezen az úton tovább haladjon.

Az államtitkár a kétnapos szerbiai-vajdasági körútján meglátogatott magyarlakta településeken szerzett tapasztalatait a következőképpen foglalta össze:

– Úgy látom, hogy a vajdasági magyarok számára rendkívül fontos, hogy Magyarországra föl tudjanak nézni. Érzésem szerint ez így is van. Szintén nagyon fontos, hogy ők is megtapasztalják saját erejüket, a választásnak most ez a tétje, és hiszem, ez jó esély, hogy megtapasztalják, képesek talpra állni és újra megerősödni. Gondolom, ez a két előttünk álló siker – március 16-án és április hatodikán –lehetőséget ad, hogy a VMSZ és a magyar kormány együttműködése számtalan új gyümölcsöt neveljen a vajdasági magyarok és a magyar–szerb kapcsolatok számára – nyilatkozta Németh Zsolt Zomborban.

Nyitókép: A politikusok Horgoson a Szent István-szobornál tették tiszteletüket (Fotó: Molnár Edvárd)