2024. április 16., kedd

Mentőöv az Agroživnak

Vége a sztrájknak, elhalasztották a Živinoplus eladását – Az olasz Veronezi kompánia beruházna a baromfivágóhídba

Hosszú idő után jó hírek érkeztek a begaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfifeldolgozó kompániából: vége a sztrájknak, tegnap óta mindenki a munkahelyén van, elhalasztották a Živinoplus eladását, az olasz Veronezi kompánia pedig közölte, hogy kétszázmillió eurót ruházna be a baromfivágóhídba. Mindezt Predrag Amižić vezérigazgató közölte a tegnapi sajtótájékoztatóján.

Dragica Marković, a vladimirovci székhelyű Živinoplus vállalat csődeljárási igazgatója elhalasztotta a vállalat vagyonának március 12-ére bejelentett nyilvános árverését. Ennek elsősorban az Agroživban örülnek, mert ez a vállalat a baromfivágóhíd fő nyersanyagellátója. Az utóbbi években a begaszentgyörgyiek bérlőként használták a kapacitást, megszűnésével pedig szinte azonnal nekik is le kellene állni a munkával. Az árverést jogilag az Agroživ nem állíthatta le, de szerencséjükre senki sem fizette be az árverésen való részvételre feljogosító letét összegét. Az első menetet tehát a begaszentgyörgyiek nyerték meg, persze ez nem jelenti azt, hogy a későbbiek folyamán nem kerülhet eladására a csődbe jutott vállalat vagyona.

Az 1150 dolgozót foglalkoztató Agroživ kompánia számára az igazi mentség az lesz, ha sikerül stratégiai partnert találnia. Az ország legnagyobb baromfifeldolgozója ugyanis ideiglenesen (már több mint három éve) a Srbijagas irányítása alatt van, és folyamatosan keresi a stratégiai partnert. A jelekből ítélve most van kilátás arra, hogy a legnagyobb problémájuk is megoldódjon, miután az olasz Veronezi kompániában a napokban közölték, hogy maradnak a négy hónappal ezelőtti – a szerbiai kormánynak is elküldött – szándéknyilatkozatuk mellett, amelyben kifejezték abbeli készségüket, hogy beruháznak az Agroživbe. Terveik szerint kétszázmillió eurót fordítanának a kapacitás felújítására, ennek köszönhetően 20-ról 120 ezer darabra növelnék a napi baromfifeldolgozást. A lelendő stratégiai partnert azt is közölte, hogy a munkaerő-fölösleg kérdését oly módon szándékozza megoldani, hogy a dolgozók egy része a jövőben a kompánia kooperánsa lesz, és otthon neveli a csirkét a vágóhíd számára. Az Agroživban azt remélik, hogy az új kormány gyorsan összeáll és jóváhagyja az olaszok érkezését.

Végezetül jó hír az is, hogy három nap után befejezte a sztrájkot az a 250 dolgozó, aki a bérek késése miatt állt le a munkával. Ez volt a második munkabeszüntetés az utóbbi két hónapban. A tiltakozás a szakszervezetek részvétele nélkül zajlott, ezért fegyelmi eljárás indult a megmozdulás vezetői ellen.