2024. április 24., szerda

Reális erő és mozgástér

A VMSZ doroszlói lakossági fórumáról

A Vajdasági Magyar Szövetség doroszlói szervezete lakossági fórumot tartott vasárnap. Mészáros László helyi elnök köszöntötte a vendégeket, Varga László és Fremond Árpád parlamenti képviselő-jelölteket, ifj. Csíkos János tartományi sport és ifjúsági titkárhelyettest, Pelt Ilona tartományi képviselőt és Gellér Magdolnát, a doroszlói helyi közösség tanácsának elnökét.

Csíkos János beszámolt az előző parlamenti ciklusban elért eredményekről. Hangsúlyozta egyebek mellett a „lopáshatár” 15 000 dinárról 5000 dinárra lecsökkentését, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alaphoz benyújtott pályázatok számának megnövekedését.

Varga László ismertette a párt választási programját, amely, mint mondta, nem magukat túlhaladva, hamis ígéretekre alapozottan, hanem reális erővel és mozgástérben valósulna meg. A fiatalokra vonatkozó programjuk lényege az ösztöndíjrendszer kiépítése és az újvidéki Európa Kollégium léte. A középkorosztály vonatkozásában céljuk a munkahelyteremtés, egy, az anyaországgal közös fejlesztési projektum részeként. Az idősekről történő gondoskodás a tanya és falugondnoki szolgálat kiépítésével valósulna meg, Nyugat-Bácskában is.

Fremond Árpád napi politizálásuk részének nevezte a mezőgazdaság témakörét. Mint mondta, a prioritások között szerepel a biztos és átlátható támogatási rendszer kiépítése, a járulékok, a betegbiztosítás és a termőföldek kérdésköre az európai jogszabályok tükrében, valamint a falugazdász hálózat bővítése.

A fórum végén a csaknem száz személyes hallgatóság kérdéseket tett fel a vagyon-visszaszármaztatás és a mezőgazdaság tárgykörében.

A politikusok látogatást tettek több, mezőgazdasággal foglalkozó és vállalkozást működtető helyi család otthonában is.