2024. április 20., szombat
ZENTA

Rózsaszín álmok sárga-kék székekkel

A Szerb Liga éllovasa meg akarja nyerni a bajnokságot

Manapság nem rossz dolog a Zentában focizni. Stabil a klub, ezért megkövetelhető a fegyelem és a munka, így az eredmények sem maradnak el. A hétvégén folytatódó bajnokságot a Tisza-partiak a Szerb (ha úgy tetszik: III.) Liga éléről folytatják, Branislav Bulatović vezetőedző éber felügyelete alatt. Őt kerestük meg, meg a titkárt, Özvegy Józsefet, aki épp szaladgált a pálya körül, mert megérkeztek Belgrádból a sárga-kék ülések, s azt a klub szerelmesei épp szerelték fel a lelátókon.

Azt mondják, a győztes csapaton nem kell változtatni.

– Ezzel egyetértek, mégis kénytelenek voltunk, mivel hatan elhagyták a klubot. A változtatásokat azonban tudatosan hajtottuk végre, s a hozott játékosok a felkészülések során igazolták is az elvárásokat, így már csak az marad hátra, hogy a bajnokságban is bizonyítsanak.

A Zenta már évek óta itthon készül. Változtattatok-e ezen a gyakorlaton?

– Nem, de az utóbbi hat évben nem is emlékszem rá, hogy ilyen ideális körülményeink lettek volna a felkészülésre.

A szurkolók folyamatosan arra panaszkodnak, hogy kevés a zentai a csapatban. Ezen a téren sikerült-e valamit javítani?

– Mi ezzel kapcsolatban minden évben arra törekszünk, hogy az utánpótlásból valakit csatlakoztassunk a felnőttekhez, de ez nem olyan könnyű. Ezt a témát egyszer és mindenkorra le kellene zárni, akár úgy, hogy a szakvezetésünk leül a szurkolókkal, és megbeszéli a dolgokat. Nekünk, született zentaiaknak ez rosszulesik, s véleményem szerint az, hogy a csapatba alig fér be hazai játékos, annak tudható be, hogy az utánpótlással nem dolgoztak megfelelően az elmúlt 10-15 évben. A zentaiak sajnos egy vajdasági ranghoz szoktak hozzá, de ennek a színvonala ebben a ligában nem elég. Ehhez párosul még az is, hogy mind kevesebb fiatal kezd el sportolni, és az is, hogy mindez sajnos pénzbe kerül. Reménysugár az, hogy lesz ifiliga, amely korban már nem áll olyan messze a felnőttmezőnytől, mint a kadét.

A te dolgod biztos az, hogy minél jobb eredményt érj el, de az őszi bajnoki titulus bizony felveti azt a kérdést: vajon akar-e bajnok lenni a Zenta, akar-e egy kétszer olyan drága magasabb versenyfokozatba kerülni?

– Nyilvánvaló, hogy a bajnoki titulusra törekszünk majd, de az elsőséget nehezebb megőrizni, mint megszerezni. A pénzről másoknak kell gondolkodniuk, elsősorban Predrag Đurović elnökünknek és mecénásunknak, a városi vezetőséggel együtt.

A Partizan után a múlt héten egy másik szuperligás csapatot is legyőztetek, a Spartacust. Mit jelent ez? Ilyen a szerb foci?

– Az is benne van, de azért nem szabad elszállnunk ettől. A fegyelem, a jó munka hozta meg az eredményt, de azt nem fogom megengedni a játékosaimnak, hogy azt gondolják, jobbak, mint a szabadkaiak.

Özvegy vette át a szót:

– A közelmúltban megtudtuk, hogy a Partizan szurkolói követelésre lecseréli a sárga-kék székeket fekete-fehérre. Írtunk egy levelet a belgrádi csapatnak, s elnökünk előbbi, pont a Partizan vezetőségében kifejtett ténykedése révén sikerült is elkapnunk ezeket a rendkívül jó minőségű, összesen 1150 ülőhelyet, amelyeket a fővárosiak mindössze 5-6 évig használtak.

A szakmai részt az edzővel letárgyaltuk. Te mint titkár mit tudsz mondani a háttérről?

– Újfent hangsúlyoznám, mi egy olyan klub vagyunk, amely kevés van az országban. Nevezetesen, a játékosok a megígért dolgokat napra pontosan megkapják, mind az ösztöndíjakat, mind a prémiumokat. Rendezett klub vagyunk, nem tartozunk senkinek, s ezért is szeretnek itt a játékosok.

Néhány szót az utánpótlásról.

– Ez egy nagyon kényes kérdés. Elsősorban nagyon sok pénzt igényel, de csak 10-15 év múlva hoz vissza valamit. A nagyobb kluboknak könnyebb, mert van erre szánt pénzük. Másodsorban nagyon közel van a határ, így sok gyerek már a középiskolai tanulmányait is Magyarországon végzi. Akkor tehát, amikor be kellene kerülniük az első csapatba, egyszerűen eltűnnek. Ezért is lesz Zentán mindig probléma az, hogy a mieink közül kevesen játszanak a csapatban – fejezte be a titkár.

A klubot elhagyták: Nebojša Đukić (Ausztria), Nikola Šarenac (Svédország), Goran Radišić (Banat), Bojan Josimović (Banat), Marko Spahić (Banat), Dragan Jančić (Obilić).

Jöttek: Milan Nedužić (Dolina), Radiša Bogdan (Spartacus), Stefan Tomišić (Svédország), Mladen Vukašović (BSK), Aleksandar Panić (Sloga), Aleksandar Beslać (kisoroszi C. zvezda).

Felkészülési mérkőzések: Zenta–Spartacus (ifik) 2:1, Zenta–Preporod 5:2, Zenta–Tisza (A) 4:2, Zenta–Kozara 2:1, Tisza (A)–Zenta 0:6, Zenta–Sloboda (K) 6:0, Zenta–Bácska 3:1, Zenta–Topolya 4:1, Zenta–Spartacus 2:1.