2024. április 24., szerda

Válasz a gazdasági problémákra

Pásztor István: A VMSZ gazdasági programja találkozik a vajdasági magyarság ambícióival és óhajával

Pénteken Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében bemutatták a Vajdasági Magyar Szövetség gazdasági és térségfejlesztési programját. A rendezvény a VMSZ és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság közös szervezésében került megrendezésre. A rendezvényt egyebek mellett Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és dr. Szórád György, Szabadka egykori polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

Pásztor István, a VMSZ elnöke köszöntőjében elégedettségének adott hangot, amiért sikerült eljutni odáig, hogy a vajdasági magyarság különböző szakmákban kiemelkedő értelmiségei párthovatartozástól függetlenül partnerséget vállaltak a VMSZ-szel. Az, amit így közösen megfogalmaznak, az találkozik mind a szakpolitikában, mind a szakmában jelenlevők ambíciójával és a politikai színtéren képviselendő elképzelésekkel. Azért állíthatják, hogy a program magyar, mert találkozik a vajdasági magyar emberek elképzeléseivel és ambícióival, emelte ki Pásztor, hozzáfűzve, hogy a gazdasági és térségfejlesztési programon nagyon sokan dolgoztak több hónapon át.

A munkában fontos szerepe volt a közgazdász társaság tagjainak, ezért köszönet illeti mindannyiukat, tette hozzá.

– Ismét van egy elkötelezett, fiatal rétege ennek a közösségnek, amely nemcsak oktatási vagy művelődési stratégiát tud megfogalmazni, hanem térség- és gazdaságfejlesztésit is. A stratégia iránytű számunkra, hogy a mindennapokban és a stratégiai döntések meghozatalában mindenki ahhoz tartsa magát, amiben megállapodtunk – fogalmazott Pásztor.

Pásztor István hiszi, hogy a gazdasági és térségfejlesztési programba foglalt célokat meg lehet valósítani. Úgy, hogy partneri kapcsolatot építenek ki azokkal, akik Szerbiát vezetik majd a következő négy évben. Mint mondta, ennek nincsen alternatívája.

– Azt, hogy ki vezeti ezt az országot, nem a magyarok, hanem a szerbek döntik el. Ésszerűen gondolkodó közösségként és politikusként tudomásul fogjuk venni döntésüket. Velük kell kiépíteni olyan partneri kapcsolatot, amely esélyt ad ennek a fejlesztési programnak a megvalósítására. Nem létezik, hogy amit mi ebben a dokumentumban megfogalmaztunk, azt bárki is elfogadhatatlannak tartja majd. A megfogalmazottakat a velünk együtt élő szomszédjainkkal szándékozzuk megvalósítani. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ország gazdaságának a talpra állítása elsősorban a többség feladata. Mi ebben a folyamatban partnerek kívánunk lenni. A ránk eső felelősséget készek vagyunk vállalni, de nem feltételek nélkül. Azért szeretnénk vállalni, hogy abból a mi kibontakozási lehetőségeink is megvalósuljanak. Arra készülünk, hogy a stratégia megvalósításának érdekében önálló eszközrendszert hozunk létre. Ez egy anyaországi állami pénzekből létrehozott, jelentős forrásokkal rendelkező alap lenne, amely lehetőséget adna arra, hogy az elképzelések megvalósulhassanak. Nem ajándékpénzek formájában, hanem nagyon kedvező hitelkonstrukciók kereteiben. Ezt még az idei évben meg tudjuk valósítani – foglalta össze Pásztor.

Korsós Tamás újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy amennyiben a VMSZ megfelelő eredményt ér el a rendkívüli választásokon, és erővel, mandátumokkal fog rendelkezni, akkor a magyar kormány a Magyar Nemzeti Tanács programjainak a támogatása során tapasztalt határozottsággal fog felsorakozni a gazdasági és térségfejlesztési program mögött. Később Korsós a magyarországi és a szerbiai választások fontosságáról, azok tétjéről beszélt. Fontosnak tartja, hogy a vajdasági magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt mindkét választáson, hiszen a kettős állampolgárságnak köszönhetően a magyarországi parlamenti választásokon is szavazhatnak.

– Akkor tud élni ez a közösség és az egységes magyar nemzet, ha a vajdasági magyarok is bátran elmennek szavazni, és felelősséggel szavaznak arra, aki itthon és otthon is érdemben képviselheti érdekeiket – fogalmazott Korsós.

Dr. Somogyi Sándor: A beruházásokkal kapcsolatos döntéseket az hozza, akinek pénze van (Fotók: Molnár Edvárd)

Dr. Somogyi Sándor: A beruházásokkal kapcsolatos döntéseket az hozza, akinek pénze van (Fotók: Molnár Edvárd)

Az előadás résztvevői Dr. Somogyi Sándor emeritus professzor, nyugalmazott egyetemi tanár, Dr. Nagy Imre egyetemi tanár, tudományos főmunkatárs és prof. dr. Győri Lukrécia rendkívüli egyetemi tanár előadásában hallhattak részleteket a VMSZ gazdasági programjáról, amelyen még az elkövetkezendőkben is dolgozni fognak a szakemberek. A program öt stratégiai célt fogalmaz meg: a magas hozzáadott értékű élelmiszer-termelés; a kedvező természeti adottságú területek idegenforgalmának fejlesztése; a tudásalapú és innovatív vállalkozások fejlesztése; a természeti erőforrások megőrzése; a vajdasági magyarság elvándorlásának megfékezése a munkaerő-piaci kínálat egyensúlyba hozásával.

Dr. Somogyi, aki részt vesz a program kidolgozásában, az előadást megelőzően nyilatkozott lapunknak. Elmondta, a program célja az, hogy a VMSZ-nek legyen viselkedési stratégiája a gazdaság és a térségfejlesztés vonatkozásában. Azt is tudni kell, hogy a beruházásokkal kapcsolatos döntéseket az hozza, akinek pénze van, az pedig az államhatalom, ami mindig a többséget alkotó pártok hatásköre, emelte ki dr. Somogyi.

Azzal kapcsolatban, hogy a vajdasági magyarok lakta területek vonatkozásában hol rejlenek a gazdaság fejlesztésének lehetőségei, a szakember elmondta, hogy elsősorban a kis- és a középvállalkozások célozhatóak meg. Gazdaságpolitikailag alapvető szabály, hogy egy állam beruházásaiban egyensúlynak kell lennie az úgynevezett nagy és a kisebb, illetve közepes kapacitások között, magyarázta dr. Somogyi.