2024. április 19., péntek

„Sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól”

Tiszaszentmiklóson felszentelték a szabadságharc emlékhelyéül szolgáló harangláb új harangját

Csütörtökön délben Tiszaszentmiklóson a katolikus temetőben msgr. dr. Németh László bánsági megyéspüspök Masa Tamás és Hajdú Sándor plébánosok közreműködésével felszentelte az 1848/49-es szabadságharc emlékére tavaly felállított haranglábon a szabadságharc évfordulójára elkészült harangot. A szertartáson többek között jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke is, aki megkongatta a felszentelt harangot. Balázs Ferenc, Csóka polgármestere megköszönte a falu lakosságának a példás összefogását, munkáját és hitét, amelyek nélkül nem készülhetett volna el a harangláb.

Pásztor István megkongatta a felszentelt harangot (Fotó: Gergely József)

Pásztor István megkongatta a felszentelt harangot (Fotó: Gergely József)

– Egy évvel ezelőtt, amikor ugyanezen a helyen a szabadságharc évfordulóján emlékezésre gyűltünk össze, az emberek tudatában már megfogant annak a gondolatnak a csírája, amely azt eredményezte, hogy ma itt állhatunk az új haranggal felékesített harangláb, az 1848/49 emlékművünk mellett, amelynek talapzatában ott van az a kereszt, amelyet koszorúzni szoktunk. A harang szavára mindenki odafigyel, hangja mindenkinek szól, szól azoknak az őseinknek, akik ebben a földben nyugszanak, jelzi, hogy itt vagyunk, és van jövőnk ezen a földön – mondta a többi között az egybegyűlteknek Balázs Ferenc polgármester.

A harang elkészítését többek között támogatta Csóka község önkormányzata, a tiszaszentmiklósi helyi közösség tanácsa, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság, és még sokan mások is kivették részüket munkájukkal, anyagi és erkölcsi támogatásukkal járultak hozzá.

A harangot Gombos Miklós magyarországi harangöntő készítette 22 százalék óntartalmú vörösrézötvözetből három hónap alatt. A harang felirata: „Hallgasd a harang szép szavát, imádd Istent, szeresd hazád!”, öntette: Csóka község önkormányzata 2014.