2024. április 25., csütörtök

Hamarosan meglátjuk a fényt az alagút végén

Az új kormány elkészíti a nemzeti prioritások tervét, ezáltal az ipar a legszegényebb régiókban is fejlődni kezdhet, ígérik a haladók

Zaječarban kampányolva Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, listavezetője ígéretet tett arra, hogy a március 16-i rendkívüli parlamenti választásokat követően az új kormány nemcsak köztársasági, hanem helyi szinten is küzdeni fog a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint Szerbiában is az ukrajnaihoz hasonló zavargások lehetnek, Vučić kifejtette: Szerbiának stabilitásra van szüksége, az ország bármilyen káosz miatt legalább három évtizedet visszafejlődne.

Az új összetételű kormány az utóbbi másfél évben tapasztalt intenzitással fog küzdeni a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, valamint ugyanezzel az erővel harcol majd minden egyes munkahelyért, a szerbiai gazdaság fejlesztéséért és az egyszerű emberek életének jobbá tételéért.

– Azért, hogy mindenki megértse, nem éri meg lopni, a mágnások és az országot kiraboló magánosítások ellen helyi szinten is küzdeni fogunk. Nehéz időszak előtt állunk. Az új kormánynak többet, jobban és felelősségteljesebben kell dolgoznia, hogy az emberek már az idei év végén lássák a fényt az alagút végén. Az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy megőrizzük a munkahelyeket, és csökkentsük a munkanélküliséget, hogy külföldi beruházókat vonzzunk az országba, és megmozgassuk a hazaiakat, hogy vállalkozói szellemről tegyenek tanúbizonyságot. Az új kormány elkészíti majd a prioritások nemzeti tervét. Ennek az a célja, hogy a legfontosabb iparágazatokat az ország legszegényebb régióiba vigyük – részletezte Vučić.

TADIĆ, A TARTOZÁSOKAT IS VIDD MAGADDAL!”

Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke nem hiszi, hogy az SZHP irányította kormány képes lenne megoldani az ország problémáit. Sőt, szerinte az SZHP irányítása alatt Szerbia csődbe menne. Értékpapírok kiadása miatt Szerbia az utóbbi 45 napban 452 millió euróval adósodott el, érvelt Đilas. Ha a következő összetételű kormány a haladók köré áll fel, akkor az sem marad hatalmon négy évig, mondta.

– A gazdaságot egyszerűen nem építhetik fel azok az emberek, akik egyetlen napot sem foglalkoztak gazdasággal, akik semmi másra nem képesek, csak arra, hogy beszédeket tartsanak. Felszólítom Vučićot, mondja el, hogy az SZHP milyen reformok végrehajtására készül. Ha ezek közül legalább egyet is jónak tartunk, akkor a DP biztosan támogatni fogja. Ugyanezt tettük a brüsszeli megállapodással is, amely valóban fájdalmas dokumentum, de Szerbia érdekében muszáj volt elfogadni – értékelte Đilas.

A DP elnöke arra is felszólította Vučićot, hogy mondja el: hol van az az évi 700 millió euró, amelyet a hatalmiak elmondása szerint az új közbeszerzési törvény miatt takarít meg Szerbia. Đilas nem hiszi, hogy az SZHP valóban megnyeri a rendkívüli választásokat, szerinte az emberek képesek lesznek legyőzni a félelmet, amelyben már másfél éve élnek.

Boris Tadićtyal, a DP volt elnökével, az Új Demokrata Párt elnökével kapcsolatban pedig megállapította: ha Tadić szükségét érezte annak, hogy kilépjen a pártból, akkor úgy illene, hogy a 2012-es választások alkalmával felhalmozott tartozásokat is magával vigye.

Tadić Đilas megjegyzésére ugyan nem reagált, azt azonban közölte, hogy szerinte az ÚDP köré tömörülő koalíció sokkal sikeresebb lesz a választásokon, mint a DP, valamint leszögezte: az ÚDP a Szerbiai Szocialista Párttal biztosan nem lenne hajlandó együttműködni a következő kormányban. Újságírói kérdésre, hogy miért működött együtt a szocialistákkal 2008-tól 2012-ig, ha most kizárja ennek lehetőségét, Tadić azt válaszolta: erre a nemzeti konszenzus megteremtése miatt volt szükség, valamint azért, hogy egy nacionalista párt úgy alakuljon át, hogy annak első embere később képes legyen aláírni a brüsszeli megállapodást és Európa kulcsával integetni. Az SZSZP-ből ma már senkinek nem származik haszna, a párt okozta kár a szerbiai társadalom minden szegmensében felfedezhető, mutatott rá Tadić, majd megcáfolta, hogy Vučić bábja lenne.

– Politikai szempontból nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki önszántából vállalja magára a báb szerepét. Hatalmas politikai erők sokkal befolyásosabb vezetőivel is szembeszálltam már eddigi politikai pályafutásom során. Az állítások, hogy Vučić bábja vagyok, azoktól a pártoktól származnak, amelyeknek nincsen valós politikája, egyedül az, hogy Vučić felé közeledjenek. Nem értik meg, hogy ezzel magukat gyengítik, miközben Vučić egyre erősödik – fogalmazott Tadić.

Miodrag Rakić, az ÚDP köré tömörülő választási koalíció listavezetője is megerősítette, hogy az SZSZP elfogadhatatlan partner számukra. Az SZSZP korábban egyetlen téma kapcsán sem volt hajlandó a kompromisszumra: sem a Srbijagas reformja, sem a rendőrség vagy a nyugdíjrendszer reformja kapcsán. Az DP és annak tisztségviselői, illetve volt tisztségviselői hibáztak, hogy ezekről a dolgokról nem beszéltek, fűzte hozzá Rakić, majd a kérdésre, hogy DP tisztségviselőként ő vagy Tadić tudtak-e azokról a kétes ügyletekről, amelyekkel ma összefüggésbe hozzák Đilast, kijelentette: ha tudtak volna ezekről a dolgokról, akkor biztosan megtették volna a szükséges lépéseket.

A Kurir belgrádi napilapnak nyilatkozva Rakić elismerte, hogy tiszteli Vučićot, amiért volt bátorsága letartóztatni Miroslav Miškovićot. Rakić azt is elárulta, hogy miért nem Tadić a listavezető: mert így akarta bizonyítani, hogy számára egyetlen köztisztség sem fontos.

Nenad Čanak, a választásokon az ÚDP-vel koalícióban induló Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke szerdán együttműködési megállapodást írt alá a Fogyatékkal élők szerbiai nemzeti szervezetének képviselőivel. Nem tengetheti mindennapjait több százezer fogyatékkal élő igazságtalan helyzetben, ezt akár alkotmányellenesnek is lehetne nevezni, fejtette ki Čanak, majd hozzátette, hogy a választásokat követően azonnal ki kell dolgozni a vonatkozó törvényeket, hogy sikerüljön elhárítani a fogyatékkal élők életét megnehezítő akadályokat.

Ivanka Jovanović, a szervezet végrehajtó igazgatója arról számolt be, hogy az együttműködési megállapodást több, a választásokon indulni kívánó pártnak felajánlották. A megállapodás a törvényhozó és végrehajtó hatalom támogatását irányozza elő a fogyatékkal élők helyzetének jobbá tétele érdekében. A szervezet három törvény elfogadását kéri, ezek a fogyatékkal élők egyesületeiről, a szerb jelbeszédről és a vakvezető kutyákról szóló törvények, magyarázta Jovanović.

NEM SZERETIK A MEGFIGYELŐKET

A Korrupcióellenes Ügynökség megfigyelői, akik a kampány szabályosságát felügyelik, eddig két alkalommal voltak incidens áldozatai. Egyik alkalommal a megfigyelőnek sikerült folytatnia munkáját, egy másiknak azonban el kellett hagynia a kampányrendezvényt. Az, hogy ez az incidens hol történt, nem derült ki. Utóbbi esetet a rendőrségnek is bejelentették, részletezte Nemanja Cocić, az ügynökség a politikai pártok finanszírozását felügyelő részlegének munkatársa. Az is kiderült, hogy a kisebb településeken egyszerűbb a megfigyelők munkája, mert itt könnyebben megismerkednek a pártok képviselőivel, és azok olykor még segítik is munkájukat. A nagyobb városokban azonban megtörténik, hogy a pártok aktivistáit irritálja a megfigyelők jelenléte és munkája, amikor azok esetleg fényképeket készítenek, magyarázta Cocić, majd elmondta, hogy az ügynökség kéréssel fordult a választásokon részt vevő pártokhoz, hogy ne akadályozzák a megfigyelők munkáját.

– Gyakran megtörténik, hogy a pártok aktivistái megkísérlik elfedni megfigyelőink fényképezőgépének lencséjét, vagy sértegetik őket. Belgrádban 142 megfigyelőnk van a terepen, Szerbia egyéb településein pedig 22. A megfigyelők a politikai pártok minden egyes kampányrendezvényét figyelemmel kísérik, valamint követik a médiában megjelenő hirdetéseket és az óriásplakátokat. Ezenfelül nyilvántartást vezetnek azokról a jogászokról, akik a kampány során együttműködnek a politikai pártokkal. Megfigyelőink jelentéseit a választások után összevetjük a pártok rendes jelentéseivel, amelyeket a kampány idejében kötelesek elküldeni az ügynökségnek – foglalta össze Cocić.