2024. március 29., péntek

Problémákkal teli kampánykezdés

Engedély nélkül „kölcsönzött” fotóval, valamint a magyar címer illetéktelen feltüntetésével indította el választási propagandáját az MRM

Alig hirdette ki a Köztársasági Választási Bizottság a Nemzeti Közösségek Listáját, mely a 14. pont alatt indul a március 16-i rendkívüli parlamenti választásokon, a koalíció részét képező egyik párt kampányolása kapcsán máris komoly jogi kérdések merültek fel. Mint ismeretes, a Nemzeti Közösségek Listáját öt párt hozta létre, ezek a Magyar Remény Mozgalom, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Egység Párt, a Bosnyák Demokratikus Közösség és a Horvátok Demokratikus Közössége. Maga a lista 36 képviselő-jelölt nevét tartalmazza, az első magyar ajkú jelölt a harmadik helyen szereplő MRM-es Gazdik Erzsébet szenttamási nyugdíjas. Mivel kicsi az esélye annak, hogy az újdonsült koalíció elegendő szavazatot kapjon arra, hogy három képviselőt is be tudjon juttatni a köztársasági parlamentbe, az MRM határozott kampányba lendült elsősorban az interneten, a közösségi oldalakon, hogy minél több polgárt győzzön meg róla: egy, a magyar érdekeket védelmező választási szövetségről van szó, annak ellenére, hogy a lista első helyeire nem magyar pártok képviselői kerültek, s hogy a lista jelentős részét sem ezek a jelöltek képezik. A Nemzeti Közösségek Listáját Emir Elfić vezeti, a második helyen is egy Novi Pazar-i jelölt áll.

A párt által épphogy csak elindított kampány azonban máris több jogi kivetnivalót hagyott maga után. Az első gond az oktatást népszerűsítő reklámkép kapcsán merült fel, melyet időközben már eltüntetett a párt a közösségi oldalról. „Megszervezzük a magyar oktatást az óvodától az egyetemig” – üzente a fotó, melyen a Pécsi Tudományegyetem végzősei voltak láthatók. Mint kiderült, sem az említett oktatási intézmény, sem pedig a szóban forgó végzősök nem engedélyezték azt, hogy a diplomaosztó ünnepségen készült fotójukat a párt kampánycélokra használja fel. Szerkesztőségünknek ezt telefonon is megerősítették, egyebet azonban nem kívántak mondani azzal az indoklással, hogy az intézmény semmilyen összefüggésbe nem kíván kerülni az itteni választási kampánnyal.

MEGKÉSETT REAKCIÓ

László Gyulát, a Magyar Remény Mozgalom képviselő-jelöltjét meglepték az információk, amikor kedden felkerestük. Mint azt lapunknak nyilatkozva elmondta, nem tudta, pontosan melyik reklámról van szó, de arra tett ígéretet, hogy a párton belül utána fognak járni, és megteszik a szükséges lépéseket.

– Meg fogjuk kérdezni a reklámpannó készítőit, hogy esetleg letöltöttek-e az internetről olyan anyagot, amit nem lett volna szabad. Nem tudom, hogy használunk-e a jelen pillanatban valamilyen nem engedélyezett képeket. Ha kiderül, hogy a szóban forgó képanyagot valóban jogtalanul használjuk, természetesen azonnal korrigálni fogjuk a mulasztást.

Az esti órákban mindez meg is történt. Mint azt László elmondta, az MRM megrendelte a kampány során használt hirdetési anyagokat, de nem tudta megmondani, hogy a szóban forgó képet külső reklámkészítők vagy az MRM marketinggel foglalkozó belső csapata állította-e elő.

– Nem akarunk vitát senkivel sem, amennyiben úgy mérjük fel, hogy illetéktelen a kép használata, megfelelően fogunk eljárni. A köztársasági parlamentbe igyekvő pártként nem engedhetjük meg magunknak az efféle visszaéléseket, eszünk ágában sincs ilyesmit tenni – közölte László Gyula.

NEM PÁRTCÉLOKRA TALÁLTÁK KI

A másik problémát az MRM kampányában Magyarország címerének illetéktelen alkalmazása jelenti. Magyarország Alkotmánya pontosan meghatározza ugyanis, hogy milyen célokra és kik használhatják a címert. Az alaptörvény 76. paragrafusa szerint az állami jelképeknek ezt a fajtáját az Országgyűlés, annak képviselői, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, az Alkotmánybíróság tagjai, az országgyűlési biztosok (ombudsmanok), az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a kormány, a kormány tagjai, a fegyveres erők, a helyi önkormányzatok, a bíróságok, az ügyészségek, a rendvédelmi szervek és közigazgatási feladatot ellátó szervek, továbbá ezek hivatalai, illetőleg a felsoroltak képviseletére jogosult személyek a hivatali feladataik ellátása során használhatják külön engedély nélkül, illetve helyezhetik azt el a hivatali helyiségeikben. Szerepelhet bankjegyen is a címer, de természetes vagy jogi személy nem használhatja. A sportolók is csak akkor használhatják a címert, ha a sportot felügyelő miniszter és a külügyminiszter arra engedélyt adott előzőleg.