2024. április 25., csütörtök

Eddig nem tapasztalt uniós bizalom

A Vajdasági Fejlesztési Alap 6,9 millió euró értékű uniós projektumot nyert

Tizennégy év alatt, Szerbia európai uniós csatlakozási törekvése során még egyszer sem kapott ekkora összeget uniós forrásokból, mint amennyivel most a Vajdasági Fejlesztési Alap dicsekedhet – jelentette be tegnap Bojan Pajtić Újvidéken a fejlesztési alap helyiségeiben megtartott sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság kész a Vajdasági Fejlesztési Alapnak vissza nem térítendő anyagi támogatást folyósítani, melyet olyan informatikai kis- és középvállalatok között osztanak majd ki szoftverfejlesztés és a mezőgazdasági termelés fellendítése céljából – jelentette be tegnap Goran Hodoba, a Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatója.

– Ezzel a projektummal két ágazatot, a számítástechnikát és a mezőgazdaságot fejleszthetnék egyidejűleg, a munkában pedig a fejlesztési alap mellett a tartományi kormány és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara is részt venne – tette hozzá az igazgató.

Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora elmondta az FP7 Fractalis elnevezésű projektum európai uniós viszonylatokban is számottevő, Szerbia tekintetében pedig különösen, mert ekkora értékű munkával még nem bíztak meg egyetlen intézményt sem az ország területén. A cél új informatikai megoldások felkínálása a mezőgazdaságban, az Újvidéki Egyetemet pedig az a megtiszteltetés éri, hogy a felkínált pályaművek közül kiválassza a legjobbakat.

A technológiai újítások alatt gondolhatunk többek között a vetőgépek vetési sűrűségének beállítására, vagy a műtrágyaszóró beállítására, például, hogy területi egységenként mennyi műtrágyát szórjon el.

– A projektum jelentősége abban is megmutatkozik, hogy az unió egy vajdasági intézményt illetett meg bizalmával a pénz szétosztásában. A projektum értelmében tehát 50-től 100 vajdasági kis- és közepes vállalkozás 50 000–150 000 euró értékű, vissza nem térítendő támogatást nyerhet szoftverek elkészítésére. Ezzel nem csupán informatikusok hada juthat pénzkeresési lehetőséghez, hanem munkájuk eredményeként a mezőgazdasági termelési mutatók is magasabb szintre emelhetők – tette hozzá Bojan Pajtić.

Branislav Bugarski tartományi regionális együttműködési és önkormányzati titkár elmondta, ez a projektum nem csupán a szerbiai kis és közepes informatikafejlesztési vállalatok előtt nyitott, hanem ugyanúgy vonatkozik az uniós tagállamok és a tagjelölt országok vállalataira is.

Mint elhangzott, a projektum összértéke 6,9 millió euró. Ebből valamivel kevesebb mint egymillió euró a projektumban részt vevő külföldi, holland, görög, bolgár, török és más országokból származó partnereket illeti meg, 5,5 millió eurót az említett 50–100 vajdasági informatikai vállalat között osztanak szét, a fennmaradó rész pedig az Újvidéki Egyetem számlájára kerül.

Hamarosan kiírják a pályázatot az informatikai vállalatok kiválasztására.